DOBRO ILI LOŠE: Seks tokom menstrualnog ciklusa podelio mišljenja!

Medicina kaže DA!

Na genitalnom aparatu se tokom menstruacije ne dešavaju apsolutno nikakve fizičke promene: nema nikakvih uvećanja ili smanjivanja, nikakve naročite osetljivosti. Menstruacija može da traje od 2 do 6 dana tokom kojih se izgubi između 5 i 25 ml krvi.Uzevši u obzir hormonske promene do kojih dolazi, neke žene se tokom ovog perioda susreću sa manjim ili većim problemima kao što su grčevi, mučnina, glavovolja, umor, nervoza, preterano menstrualno krvarenje i sl. Evidentno je da ovakvi problemi mogu na kratko napraviti pometnje i“osakatiti” društveni i ljubavni život. Ipak, ako ste jedna od onih koju ove muke zaobilaze, ne postoji ni jedna medicinski opravdana zabrana da vodite ljubav sa svojim partnerom tokom onih dana. Sa medicinske tačke gledišta, krv ne može proizvesti nikakve kontraindikacije, osim u slučaju polno prenosivih bolesti.

A šta kažu žene?

Krv ni na koji način ne sprečava penetraciju. Ipak, veliki broj žena odbija da vodi ljubav tokom menstruacije jer se tada, kako kažu, osećaju prljavo. Prema istraživanju jedne francuske firme 80 odsto žena izbegava seksualne odnose tokom menstruacije, 75 odsto se opire čak i maženju, dok 46 odsto izbegava da ostane da prespava i jednu noć kod partnera tokom ovog perioda. Ipak, mnoge žene tokom menstruacije osećaju još veću seksualnu želju nego inače i ne opiru joj se. Šta više, tvrde da su u stanju da bar duplo veći broj puta dožive orgazam.

Kakav je muški stav po ovom pitanju ?

Što se muškaraca tiče, mišljenja su takođe podeljena. Neki od njih nemaju ništa protiv da vode ljubav dok je njihova partnerka u periodu menstruacije, dok druge radije apstiniraju par dana.

Suština je da ne silite sebe na nešto što vam ne odgovara.Najbitnija je komunikacija sa partnerom. Morate znati i koliko je on spreman da se upusti u seksualne odnose s vama kada ste u “onim” danima. Ako se osećate nelagodno, jedino rešenje je suzdržavanje od odnosa tokom menstruacije. Sve je stvar vašeg izbora i uzajamnog dogovora

Pogledajte još