KROZ IGLENE UŠI: Kako je Minimaks dobio ime

Iako je bio jedan od najduhovitijih ljudi svoga vremena i autor najslušanijih radio emisija u bivšoj Jugoslaviji, malo je poznato da je Minimaks jedva dobio šansu da stane pred mikrofon na Radio Beogradu. Krajem šezdesetih, baš u trenutku kad se Milovan Ilić vratio s odsluženja vojnog roka, Drugi program Radio Beograda menjao je uređivačku koncepciju i s pretežno informativnog prešao zabavni sadržaj. Neko je predložio Milovana za ulogu voditelja zabavnih emisija uz obrazloženje da je duhovit i kreativan.

- Snimili su me, pročitao sam nešto, trudio se što sam više mogao, smatrao sam da sigurno dobijam zeleno svetlo. Pogrešio sam, ispostavilo se ubrzo - otkrio je Minimaks u jednom intervjuu. - U to vreme, niko nije mogao preko radio talasa da kaže ni "Živeo Tito!" ako prethodno nije prošao ozbiljnu i strogu komisiju. Komisija se negativno izrazila o mom učinku. Nisam ni znao da ne znam srpski. Pominjali su vokale, neke nazalne mane… Mnoge njihove reči nisam ni shvatio, ali sam dobro razumeo da od moje voditeljske karijere nema ništa. Opet se oni bace na pronalaženje nekog dokonog voditelja, to jest glumca. Međutim, dokonih, a dobrih nije bilo. Onda se neko opet setio da bi Radio Beograd mogao da uštedi mojim angažovanjem. “On piše tekstove, radi redakturu i može biti voditelj”, rekao je taj nekao. Tako sam postao voditelj. Emisiju sam nazvao Minimaks, ne sluteći da će to ubrzo postati moj znak raspoznavanja. To je bila kovanica reči minimum i maksimum, minimum priče i maksimum muzike.

Tokom skoro četiri decenije duge karijere Milovan Ilić Minimaks pomerao je standarde u radio i TV izrazu. Zahvaljujući radio emisijama Tup-tup i Tačno u podne i TV formatima “Od glave do pete” i “Minimaksovizija” postao je najpopularniji voditelj bivše Jugoslavije.

Pogledajte još