SEĆATE LI SE ČIKA JOVE ZMAJA IZ NEVENA: Ovo je priča o glumcu koji ga je igrao

Gluma nije bila prvi njegov izbor. Rođen u Beogradu 10. februara 1920, posle završetka gimnazije upisao je prava. Nekoliko godina kasnije prebacuio se na Muzičku akademiju u Beogradu, na Odsek za pozorišnu umetnost. Po završetku akademije postao je član Beogradskog dramskog pozorišta, koje se u to vreme, početkom 50-ih zvalo Gradsko, a zatim i Novo pozorište. Na njegovo glumačko formiranje, kako je sam isticao, najsnažniji je uticao boravak na sceni pozorišta na Crvenom krstu. Kasnije je igrao i u drugim beogradskim teatrima, najviše u Ateljeu i Narotnom pozorištu.

Na filmu je debitovao 1954. u “Sumnjivom licu” Soje Jovanović i Predraga Dinulovića. Kako je to slučaj s velikom većinom glumaca, čika Mićin razvojni put na filmu tekao je postepeno, od manjih, epizodnih rola do velikih, karakternih. Sredinom 60-ih, u razmaku od dve godine, dao je tri briljantne uloge, uloge karaktera koje su ga pozicionirale u vrh jugoslovenskog glumišta. Prvo je u filmu “Tri” (1965) Saše Petrovića igrao prokovaktora, da bi zatim kod Žike Pavlovića tumačio druga Zeca u“Neprijatelju” (1965) i Milorada u “Buđenju pacova” (1967).

Sedamdesetih je igrao u svim značajnijim TV serijalima Televizije Beograd. Sećamo ga se kao Čika Jove Zmaja u “Nevenu” Timotija Džona Bajforda, policuijskog činovnika Davidovića (šmrk-šmrk) u “Više od igre” Zdravka Šotre, časovničara u “Otpisanima”, Jovana Cvijića u “Dimitriju Tucoviću”, Brice u “Salašu u Malom ritu”. U tom periodu je bio veoma aktivan i na filmu. Spomenućemo ovom prilikom samo najznačajnija dela u kojima je igrao: Nacionalna klasa, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Miris poljskog cveća, Majstori, majstori, Maratonsi trče počasni krug i Balkanski špijun.

Poslednju ulogu na filmu ostvario je 1998. u Lajanju na zvezde Zdravka Šotre. Godinu ranije dobio je nagradu za životno delo “Pavle Vuisić” na Niškom filmskom festivalu. Preminuo je u Beogradu 23. avgusta 2000. Njegova ćerka Milica Tomić jedna je od najznačajnijih likovnih i vizuelnih umetnica u Srbiji.

Pogledajte još