BIO JE MIGE U LUDIM GODINAMA: Pijanac koji je pio sok od višnje

O njemu se malo zna, mada je odigrao više od 130 filmskih i televizijskih uloga. Nikada nije pripadao prvom glumačkom timu, a svi su ga primetili. I ne samo to, već upamtili i zavoleli. Zbog upadljivih crta lica, tumačio je sitne prevarante, luzere s margine životne scene, alkose dobre duše, ali i pokvarenjake o kojima se ništa lepo ne može reći.

- Odavno sam se pomirio da ne budem glavni, da se, maltene, provlačim između. Ali ako to radim dobro, onda je to dobro. Bolje je kao sporedni biti primećen, nego kao glavni zabrljati stvar - objasnio je svoj glumački put Milan Srdoč u intervjuu TV Reviji.

Odrastao je na Čuburi u koju je doputovao iz Rijeke u majčinom zagrljaju kao beba. Kad je savladao metalostrugarski zanat zaposlio se u Brodogradilištu na Čukarici. Glumom se bavio amaterski pretežno igrajući u komadima rađenim po dramama Branislava Nušića. Posle tramvajske nesreće u kojoj su mu povređene noge i kukovi, radio je jedno vreme u lutkarskom pozorištu gde je definitivno izabrao glumu za životni poziv. Beogradu je poklonio ceo život. Živeo je na Topličinom vencu, na uglu Vuka Karadžića i Cara Lazara, iznad kafane “Proleće”. Nije bio svetac. Umeo je da se druži s rakijom nekoliko noći zaredom. Tim izletima u boemiju umeo je da pronađe meru, da podvuče crtu posle treće kafanske ture. Najčešće je pio sokove. Omiljeni mu je bio od višnje.

Čuveni Mige iz filmskog serijala Lude godine preminuo je na Božić 1988. u 68. godini.

Pogledajte još