Kako do idealnog partnera?

 Izabrati seksualnog partnera svakako je najkritičnija odluka u životu

Provodimo ogromnu količinu vremena i energije u pokušajima da pronađemo "nekog ili neku posebnu", naša "glad" za "pravim odnosom" izdržava industriju koja se bavi "nalazimo pravog partnera za vas" vrednu milijardi dolara, a koja obećava "utehu usamljenim srcima" i obezbeđuje "on-lajn" randevue. Iako mušterije najčešće - nisu zadovoljne "uslugom".

On-lajn partner Jedno istraživanje obavljeno krajem prošle godine na više od 900 osoba koje su koristile on-lajn servis za sastanke ustanovilo je da tri četvrtine korisnika usluga nisu pronašli ono što su tražili. Zato se čini da još uvek "pipamo po mraku" kako bi smo otkrili - ko nam to odgovara.

Izbor "partnera za parenje", kako seksolozi nazivaju ovo neobično traganje, do zla boga je složen i neizvestan proces. Mi smo svesni samo jednog njegovog dela, ostali su ili urođeno nepredvidivi ili deluju van naše pažnje što nas dovodi do percepcije da se u ljubavi radi o - neopisivoj, tajanstvenoj hemiji!

Šta traži razum  Počnimo s onim što diktira razum. Postoje neki detalji koj smatramo atraktivnim. Muškarci, na primer, traže ženu koja izgledom odaje mladost i plodnost, uključujući uzan struk, duge noge, obline blizu idealnim, pune senzualne usne i blage crte lica. U isto vreme, najnovija istraživanja pokazuju da se žene kad god mogu opredeljuju za muževnu mušku lepotu - vitko, zategnuto telo, široka ramena, glatku, čistu kožu i izražene muške crte lica - dakle sve ono što nagoveštava seksualnu potenciju i dobre gene.
Takođe je utvrđeno da žene privlače muškarci koji odaju utisak da su bogati ili bar sposobnost da se obogate ali i muškarci i žene gotovo podjednako cene inteligenciju potencijalnog "partnera za parenje", kako kažu istraživači.

MHC - histokompatibilni kompleks  Fascinantna otkrića u genetici i mehanizmu privlačnosti pokazuju da će svako od nas biti privlačan osobama koje poseduju poseban "set" gena poznatih kao "histokompatibilni kompleks"(MHC) koji igra odlučujuću ulogu u našoj sposobnosti da se borimo s patogenima. Parovi sa sličnim MHC genima "proizvode" potomke sa snažnim imunim sistemom. A dokazi kazuju da smo skloni da izaberemo partnera koji nam odgovara na sledeći način: parovi uglavnom nastoje da budu što je manje slični po MHC nego što bi se dogodilo da su se "spojili" igrom slučaja.

Kako će osobe koje se razlikuju u MHC ipak naći jedna drugu?

Poznajem te po mirisu  To za sada nije poznato ali znamo da čulo mirisa igra značajnu ulogu. Pretpostavlja se da jednostavno - "namirišemo" svog partnera. U toku jednog istraživanja, od ispitanika je traženo da odrede stepen privlačnosti partnera tako što će "njuškati" majicu koju je nosila osoba i ustanovljeno je da je kao najprivlačnija navedena osoba sa potpuno različitim MHC. A to je ono što nazivamo "seksualnom hemijom"...

Iz ovoga se može izvući jednostavna poruka: veruj svojim instinktima - izuzev ako postoji alarmantan izuzetak. Kad je reč o ženama koje koriste pilule za kontracepciju, istina je obrnuta: one su sklonije da se opredele za muškarce čiji je MHC sličan njihovom. Zbog toga postoji opasnost da žene na pilulama protiv začeća izaberu muškarca koji nije genetski podoban pa otuda savet damama: prvo ga omirišite a zatim se mašite za pilulu. To je prvi primer koliko hemija privlačnosti zavisi od okolnosti.

Mirisna ovulacija  "Znamo da je miris izuzetno važan detalj i ljudi najčešće i nesvesno omirišu svoje partnera. Postoji i drugi primer: privlačnost može zavisiti i od menstrualnog ciklusa.
Muškarci ocenjuju da je miris žene mnogo privlačniji kad je blizu perioda ovulacije a u istraživanjima na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu ustanovili smo da su muškarci zaljubljeniji u svoje partnerke kad im se bliži ovulacija.

U isto vreme, opredeljenost žena prema mirisima u drugim atributima muškarca menjaju se u skladu s njihovom menstruacijom. Kad su blizu ovulacije, one su sklonije muževnijim atributima; u drugim fazama njihovog ciklusa sklonije su manje seksističkim atributima i nežnostima. A sve ovo pokazuje da put ka ljubavi ponekad može biti i igra slučaja - posebno kad je o ženama reč" - napisali su naučnici u tekstu objavljenom u časopisu Nju sajentist.

Seks komplikacija  Seksualni odnos takođe može da zakomplikuje način na koji procenjujete potencijalnog partnera. Posle seksa, mozak ispušta oksitocin(oxytocin) koji rezultira u toplom, zajedničkom osećanju ljubavi i stvaranju društvenog okruženja za saradnju u odgajanju dece. Ali pazite: "seks na brzaka", iz kaprica ili inata, može da vas navede da se zaljubite u osobu koja vam ni po čemu ne odgovara!

Naravno, seks nije isto što i ljubav. Za naučnike, ljubav je još uvek zagonetka: seksualna želja je sastavni deo brige o reprodukciji pa šta bi moglo biti cilj ljubavi, posebno od trenutka kad počnemo da verujemo da smo pronašli "partnera iz snova" u svetu ispunjenom milijardama alternativa.

Osobu u koju se zaljubimo određuju mnogi faktori od kojih smo nekih svesni ali i igra slučaja može igrati veliku ulogu, posebno kad upoznamo nekog nakon što smo odmerili naše aspiracije ili u posebnom trenutku našeg hormonalnog ciklusa. Može postojati taj "posebni neko" - ali to ne mora biti obavezno i jedini...
(FoNet)

Pogledajte još