Kokteli i akrobacije

Miris i atmosfetu azurnih plaža, koje pored palmi, sunca i mora krase obavezno i maštoviti kokleli pokušali su da u centru Beograda u klubu Cinema dočaraju učesnici Internacionalnog takmičenja barmena u flair-u, disciplini atraktivnog pripremanja koktela.

Ernest Hemingvej je svojevremno proslavio koktel “Mohito”, koji je smislio sedeći u havanskom baru "La Bodeguita del Medio", a neke nove koktele i neobične ukuse predstavili su ovog puta talentovani koktel majstori.

U konkurenciji od 13 takmičenja prvo mesto i nagradu od 2.000 evra osvojio je Luka Valentin iz Rumunije, drugo mesto i 1.000 evra pripalo je Mareku Posluznjom (Marek Posluszny) iz Poljske, a trće i 500 evra Goranu Rajoviću iz Srbije.

Barmeni su u ovom takmičenju koristili standardnu barsku opremu, uvodili akrobacije i nastojali da na što atraktivniji i precizniji način naprave određene koktele. Takmičari iz Rumunije, Francuske, Poljske, Hrvatske, njih 13 pravili su zadat i jedan koktel po svom izboru.

- Doveli smo neke od najboljih barmena u Evropi, takmičenje se organizuje po pravilima Falirtending organizacije imamo i sudiju iz te organizacije, koja daje kredibilet takmičenu. Sudije ocenjuju stil, težinu poteza, usklađenost s muzikom, odnos s publikom, negativni poeni se dobijaju za grške kao što su ispadanje ili prosipanje pića - kaže Milisav Pavlović jedan od organizatora takmičenja.

Milisav je postao barmen pre šest godina kada je, kako kaže, "priča oko fleira bila u povoju u Srbiji".

- Dvostruki nacionali prvak Srbije Goran Rajović bio je sam svoj majstor, sam je naučio veštinu, spremanja koktela. Sada pokušava da pokrene školu i uči mlađe ljude.Za kvalitet koktela presudno je da barmen unese ličnu crtu u piće, da pokaže nešto svoje i da se ne drži recepta po svaku cenu – kaže Milisav Pavlović koji radi kao barmen u Cinemi.

Na naše pitanje da li je moguće od lošeg pića napraviti dobar koktel Milisav kaže:
- Dobar koktel dobar majstor može da pomogne da piće bude bolje, ali mi u koristimo kavalitetan aklohol.

Milisav kaže da je njegov omiljeni koktel „Mint Jolie“. Оn ovaj koktel priprema od jedne kašičice žutog šećera, par listića sveže nane, par kapi „Angostura bittersа“, sve se dobro izmnrša i doda »Jack Daniels« i mrvljeni led.

Najskuplji koktel

Kako nam priča Milisav najskuplji koktel "Ritz Fizz" pravi se samo u Francuskoj od jednog od najskupljih konjaka "Ritz-a". Cena ovog koktela po čaši je 450 dolara, a pravi se od konjaka koji su tokom Drugog svetskog rata konobari i somelijeri krili od Nemaca. Konjak je pronađen tokom 70- ih godina i sada se proizvodi u ograničenim serijama.

Na pitanje o zaradama barmena Milisav kaže da kod nas koktel majstori slabo zarađuju, ali da u svetu, ipak, nije tako.
- Osrednji barmen u Evropi može da zaradi od pet do šest hiljada evra mesečno, dok vrhunski majstor košta od 10 do 15 hiljada evra mesečno.

Prvi pravi koktel bio je "Martini" nastao u Kaliforniji u drugoj polovini 19. veka. Originalni recept uključivao je burbon viski, šećer, malo pelinkovca ili sličnog gorkog pića, maraskino višnju i soda vodu; vremenom se menjao i danas se uglavnom pravi od mešavine džina i vermuta, sa dodatkom maslinke.

(old_image)

Pogledajte još