Fish fest

Dobra riblja čorba, pogled na Dunav, lagana muzika - dovoljo je da za trenutak zaboravite na svakodnevicu i dobro se provedete. Da je tako potvrdio je i "Fish fest", trodnevna svetkovina reke, ribe, muzike, prijateljstva i dobrog raspoloženja, koji se organizuje ovog vikenda kod Nebojša kule na Kalemegdanu.

Da li zbog dobrog ukusa ili po onoj staroj narodnoj da je i "sirće slatko kad je džabe", tek specijaliteti desetina kuvara koji su učestvovali u kuvanju riblje čorbe pojedeni su skoro za tren.

Osim ribljih specijaliteta, posetioci su mogli da probaju razna vina i sireve domaćih proizvođača.

Manifestaciju "Fish fest" organizje društvo "Dunav u srcu" i opština Stari grad. Ovoj svetkovini dobrog raspoloženja pridružila se i opština Savski venac, koja je pomogla manifestaciju finansijski, ali i kuvanjem.

- Ovo je lep način da se približi kraju letnja sezona u gradu. Glavni organizator je društvo "Dunav u srcu", tako da je ovo prilika da skrenemo pažnju na potrebu zaštite reke i obala Dunava, kaže za naš portal Dunja Stanojević, zamenica načelnika Opštinske uprave Savskog venca.

Do opštine Savski venac čorbu su kuvali predstavnici Ambasade Brazila u Beograu i ambasador Dante Koeljo de Lima.
- Imamo donekle sličan ukus kad je u pitanju riblja čorba, ali ambasador nas je uporno pitao da li imamo kokosovo mleko? Na žalost, nismo ga imali, ali nas je zato ambasador pozvao da jednom dođemo na riblju čorbu sa kokosovim mlekom, može li da zamislite, riblju čorbu s nekim tropikal ukusom - priča nam Dunja Stanojević.

Različit ukus, ali isto tako jaku želju da prikažu svoje kulinarsko umeće imala je i ekipa novinara "Večernjih novosti" predvođena Petrom Janjatovićem.

- Tajni sastojak kad je reč o ribljoj čorbi ne postoji, sastojci su u suštini isti, potrebna je samo umerena vatra, strpeljenje, posvećenost - kaže Petar.

On tvrdi da dobra riblja čorba može da se naprvi i u kućnom ambijentu.

- Jedini šmek ovde je miris reke i drveta na kojem se kuva. Dobra čorba ne mora da bude skupa, bitno je samo da se dosta kuva.

Petar nam otktiva njegov recept za riblju čorbu od šest ili sedam litara, za koju je potrebno oko 1,5 kilogram crnog luka koji se dinsta na ulju oko jedan sat. Bitno je da se luk što sitnije iseče, posle jednog sata doda se oko 700 ili 800 grama šargarepe, tri ili četri veze peršuna, celer po ukusu. U tu kašastu smesu potom se doda voda da se masa razredi. sve se začini alevom paprikom, solju, lorberom. Razne vrste ribe dodaju se pola sata pre kraja kuvanja. Pa prijatno...

(old_image)

Pogledajte još