Miris znoja kao erotski doping

Ozbiljni naučnici, fiziolozi i seksolozi, tvrde da za ženu nema ničeg uzbudljivijeg od - mirisa nekih komponenata u znoju muškarca, posebno njenog ljubavnog partnera!

Oni su, takođe, ustanovili da ženama koje "nanjuše" taj miris srce brže kuca i da se brže erotski uzbuđuju. To je, po njihovom mišljenju, prvi neposredan dokaz da miris telesnih sekreta utiče na hormone suprotnog pola i ustanovljeno je da značajno poboljšavaju raspoloženje žene, čineći je spremnom za ljubavnu igru.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju rezultate svojih istraživanja objavili su u stručnom časopisu "Neurologija" a delove koji se odnose na dokaze o pozitivnom uticaju mirisa tela na hormone suprotnog pola koji izazivaju erotsko uzbuđenje objavio je u najnovijem broju magazin "Nju sajentist".

Androstadienon  Istraživači su se fokusirali na androstadienone koje smatraju "hemijskim signalom muškarca". U nekim ranijim istraživanjima ustanovljeno je da njegov jedva osetan miris utiče na raspoloženje žene, njeno seksualno i psihoiloško uzbuđenje i aktiviranje centara za zadovoljstvo u mozgu. Mehanizam uticaja ove isključivo "muške hemikalije" na hormone još nije jasan.

Androstadienon, derivat testosterona, nalazi se u znoju ali i pljuvački i spermi muškarca a žene ga osećaju kao blagi miris mošusa. "To nam zaista kazuje da neki sastojci u mirisu muškog znoja u ženi mogu izazvati želju za seksom" - zaključila je neurofiziolog Kler Vajart koja je rukovodila istraživanjima.

Kortisol ne laže  Naučnici su merili koncentraciju hormona po imenu kortisol u pljuvački 48 studentkinja na Berkliju starih 21 godinu koje su izjavile da imaju redovan seksualni život i nakon što je njih 20 omirisalo epruvetu sa androstadienonom. Njihovo telo je odmah reagovalo lučenjem kortisola kako bi pojačao uzbuđenje i osećaj zadovoljstva kao odgovor na stres i druge telesne funkcije.

Nivo kortisola kod studentkinja koje su mirisale androstadienon za samo 15 minuta dostigao je nivo spremnosti na seks i zadržao se jedan sat. Kod mladih žena poboljšalo se rapoloženje, pojavilo se snažno seksualno uzbuđenje, skočio im je krvni pritisak, srce je počelo ubrzano da kuca, dah im je postajao isprekidan

Da bi se ipak ustanovila preciznost nalaza, drugim studentkinjama je davano da mirišu pekarski kvasac čiji miris nije izazvao istovetne efekte.

"Mirisno" uzbuđenje  Posebno je značajno da je prvi put naučno dokazano da miris specifičnih hemijskih komponenata u znoju, pljuvački i drugim telesnim sekretima utiče na hormone suprotnog pola jer mlade žene koje su učestvovale u istraživanju nisu dodirivale niti dolazile u fizički kontakt sa androstadienonom.

Takođe je od posebnog značaja da su naučnici ogled vršili samo na heteroseksualnim mladim ženama jer su strahovali da bi žene s homoseksualnim sklonostima drugačije reagovale na muške hemijske supstance.

Prema mišljenju profesorke Vajart, iako je po prvi put ogledom na studentkinjama koje su dobrovoljno učestvovale u istraživanju dokazano da neke komponente u muškom znoju utiču na ženske hormone, mnoge druge komponente u njemu takođe imaju uticaj na seksualnost partnerke.

Pomiriši lek  Istraživači su zaključili da njihova otkrića ukazuju kako stimulisati nivo kortisola kod pacijentkinja kojima je to potrebno - kao u slučaju Adisonove bolesti. Umesto da im se daje kortisol u obliku pilula, koje imaju neželjene posledice kao što su čir na želucu, osteoporoza, gojaznost, nagle promene raspoloženja, mirisanje, neka vrsta "inhaliranja" hemijskom komponentom kao što je androstadienon moglo bi da se koristi kao stimulator za "buđenje" prirodnog kortisola u organizmu žene.

(FoNet)

Pogledajte još