Nakon velikog obroka, pomaže sport

Jaka hrana nije zdrava

Ipak, prema jednoj novoj studiji, kretanje nakon jakog obroka može da smanji rizik obolevanja krvotoka. Na američkom Indiana-univerzitetu ustanovljeno je da nakon masnog obroka arterije zdravog čoveka izgledaju kao one kod srčanog bolesnika. To znači da masna hrana munjevito povećava rizik rane arterioskleroze, infarkta, šloga i drugih oboljenja srca i krvotoka.
Rešenje su takođe pronašli naučnici sa Indiana-univerziteta: neposredno posle unošenja masne hrane organizmu je potrebna telesna aktivnost. Testiranje je izvršeno na trčanju. Sprovedena studija rađena je sa 25-godišnjacima koji su konzumirali jak doručak s jajima, kobasicom i pečenim krompirom. Za promenu su dobili zdrav meni: musli, polumasno mleko, sok od pomorandze.

Kada su testirane osobe nakon unesenog masnog obroka džogirale jedan sat, njihove zdravstvene vrednosti i krvotok bili su bolji nego onih dana kada su se zdravo hranili. To znači da sportske aktivnosti toliko dobro utiču na ljudski organizam da poneki greh u ishrani bolje može da se podnese i ne opterećuje zdravlje.

Bečki zdravstveni stručnjak Hademar Bankhofer objašnjava da nakon bavljenja sportom krv ponovo teče venama normalnom brzinom, a one izgledaju bolje nego pre jela, elastične su i zdrave. 

(ComPress)

Pogledajte još