Vrati se (Volver)

Priča o tri generacije žena uznemirenih ’’duhovima prošlosti’’, predstavlja povratak Pedra Almodovara (Pedro Almodóvar) rodnoj La Manči, majci za koju je bio posebno vezan, svojim omiljenim glumicama, komediji

Snažan duh Madrida, koji prožima sva njegova ostvarenja, počev od prvog ’’Pepi, Lusi, Bom i ostale devojke sa gomile’’, zamenjen je specifičnom atmosferom rodnog kraja, koji je napustio kao šesnaestogodišnjak, s jasnim ciljem da, studirajući film, pobegne od ’’lošeg vaspitanja’’. Kao i u prethodnim ostvarenjima, Almodovar uspeva da uhvati život grada (sela) kroz same likove. Malobrojni su filmski stvaraoci koji na tako dirljiv, vizuelno jedinstven način gledaocu zauvek u srce usade neki grad i ljude. Madrid, alter ego Pati Difusa, transseksualac Bibi Andersen, Anhel, Marina i njen kidnaper Riki, Kika, Manuela, Beninjo, Rejmunda... Almodovar im je zauvek udahnuo život, a to mogu samo oni koji se ne boje da prodru duboko u dušu i istražuju.

Sazrevanjem od andergraund umetnika do svetske zvezde – odnosno od kemp sklonosti i specifičnog istraživanja pop estetike, preko poigravanja s melodramatskim i psihoanalitičkim klišeima do preispitivanja modernog društva, vere i moralnih vrednosti – Almodovar prolazi kroz nekoliko uočljivih faza, čiji vrhunac predstavlja prepoznatljiva poetika koja s publikom uspešno samostalno korespondira. U ovom ostvarenju je sasvim drugačiji, ali opet svoj.

Iako neraskidivo vezan za Madrid, Almodovar je osetio potrebu da se vrati ’’na početak’’, u La Manču, odnosno, kako sam kaže, ’’u utrobu svoje majke’’. Dokaz da nije zaboravio odakle potiče je i činjenica da je prvu, zatvorenu projekciju filma ’’Vrati se’’ organizovao nedaleko od svog rodnog mesta. Divan prijem meštana, a potom i suze, nisu zaobišli Almodovara i njegove muze: Penelopu Kruz (Penélope Cruz), Čus Lampreave (Chus Lampreave), Lolu Duenjas (Lola Dueñas) i Karmen Mauru (Carmen Maura).

Snažna simbolika koju naziv ’’Volver’’ nosi u sebi, ne zaustavlja se na La Manči. Posle 17 godina razdvojenosti prouzrokovane svađom čiji razlozi nikada nisu otkriveni, Almodovar obnavlja saradnju sa Karmen Maurom. Nedostajala mu je njegova prva muza – to se jasno vidi značajem uloge koju joj je poverio. Takođe, ovaj film predstavlja i povratak Penelope Kruz španskom filmu, nakon šest godina provedenih u ’’fabrici snova’’.

Mnogo značajnih ’’povrataka’’, ali jedan je ključni: Almodovar se vraća majčinstvu, porodičnim odnosima i, najbitnije, ženi kao osnovi života, prepoznajući njenu jedinstvenost, hrabro istražujući njeno srce, um i misterioznost.

Filmom ’’Vrati se’’, Almodovar svoje muze (Maura, Lampreave, Kruz) objedinjava u ’’žensku porodicu’’ kojoj su muškarci nužno zlo ili samo zlo. Rejmunda, Sole, Paula, Irene, tetka Paula, komšinica Augustina... sa ekrana uskaču direktno u srce, dok se Almodovar hrabro suočava s pitanjima incesta, ubistva, neizmerne ljubavi i porodične otuđenosti. Višeslojan scenario, koji s uspehom kombinuje elemente trilera, drame i komedije, obiluje emotivnim scenama i odličnim ulogama svih ’’Almodovarovih dama’’ – ravnopravnih dobitnica Zlatne palme.

Ipak, nije preterano reći, ovo je film Penelope Kruz, njenih fantastičnih oblina i talenta koji, čini se, samo Almodovar zna da pravilno usmeri. Kamera prosto obožava svaki njen korak, push-up dekolte, pogled... Penelopina Rejmunda – vredna majka tinejdžerke, zlostavljana ćerka, nezainteresovana supruga – ujedno je i najjači i najranjiviji lik filma. Ona je sve ono što smo spolja i što krijemo iznutra.

Međutim, ’’Vrati se’’ bi potonuo u Penelopi Kruz, da nema fantastične Lole Duenjes kao njene zbunjene sestre Sole, ’’duha’’ njihove majke s idealnom dozom otkačenosti Karmen Maure, odlične mlade glumice Johane Kobo (Yohana Cobo), u sve umešane komšinice Augustine koja gaji i uživa u marihuani (Blanca Portillo) i kultne bakice, španske Rahele Ferari – Čus Lampreave. Šest fantastičnih dama zbog kojih kasting filma zaslužuje ocenu 10.

Istu ocenu zaslužuje i kamera Hoze Luiza Alkainea (Jose Luis Alcaine), koja stvara očaravajuću miksturu jarkih pop elemenata i smirenih tonova seoske i urbane pozadine. Poezija u koloru!

Muzika, kao i u ostalim Almodovarovim ostvarenjima, zauzima veoma značajno mesto, ali na momente kao da prenaglašava nešto što prirodno dolazi kasnije. Ipak, tango klasik ’’Volver’’ koji peva flamenko zvezda Estrelja Morente (Estrella Morente), opija momentalno kao miris paelje i sangrije. Eto, razbili smo vam zablude: Estrelja peva, a Penelope samo otvara usta. Ali, kakva su to usta...

Uz znatno manje otkačenosti, pop estetike i izraženog kolorita, koji će najodanijim fanovima povremeno nedostajati, Almodovar pravi svoj najkonvencionalniji, ali i najličniji film do sada. Znatno umerenije nego inače, Almodovar se angažuje prikazujući besmislenost rijaliti šouova i značaj porodične zajednice. ’’Vrati se’’ je jedan predivno snimljen, emotivan, povremeno komičan omaž ženama bez kojih Almodovar ne bi postao ’’genije iz La Manče’’. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još