Pridošlice u Beo Zoo vrtu: Beba belog lava i tapiri

Ova prelepa beba tek je prohodala i još uvek baulja po improvizovanom krevecu.

Na žalost, i ovaj put je mama odbacila mladunče pa su brigu o njoj preuzeli zaposleni u Zoo vrtu na čelu sa Nađom Radović.

“Divan je ovo posao, ali težak”, priča nam Nađa dok sa ponosom gleda malu devojčicu.

Proćiće još neko vreme dok devojčica dovoljno ne ojača i pridruži se čoporu belih lavova po kojima je Beo Zoo vrt nadaleko čuven. Dotle će posetioci moći da uživaju u drugoj retkoj vrsti - brazilskim tapirima.

Tapiri su druge po veličini životinje u Južnoj Americi, dele se na 4 podvrste - tri su iz Južne Amerike, jedna iz Indonezije. Ovi biljojedi obožavaju vodu i tu se osećaju najsigurnije. Glavna pretnja u prirodi su im jaguar i anakonda, a zbog opasnosti da nestanu sa lica zemlje stavljeni su na “Cites II” listu ugroženih vrsta. Najređi su malajski tapiri, koji se nalaze na “Cites I” listi.

Nakon što je pre 26 godina uginuo Taša, ovo je prvi put da beogradski Zoo vrt ima tapire. A sve je krenulo, verovali ili ne, od jedne vidre!

Kada je Zoo vrt na Kalemegdanu ostao bez vidre, u pomoć su pristigle kolege iz mađarskog Đora. Naime, komšije su nam poslale jednog mužjaka vidre, a mi smo im se odužili lepim poklončićem - bebom belog lava. Ali, tu se razmena poklona ne završava, jer su iz Đora u Beograd nedavno stigla i dva brazilska tapira.

Dva pospana brata, iako se još uvek odmaraju od puta, bili su raspoloženi za upoznavanje i druženje. Malo šargarepe bilo je dovoljno da ih zaintrigira i podigne na noge. Mlađi, na kome se još naziru prugice, svojstvene samo mladuncima, rado je prišao ogradi kako bi se upoznao sa nama.

(old_image)

Vreme za upoznavanje / Foto: Saša Džambić

Tapiri se trenutno nalaze u privremenom smeštaju, dok Zoo vrt Beograd ne sredi prostor za njihov novi, trajni dom, a nadamo se da će da im “završe” i neke devojke.

(old_image)

Ove neobične životinje retkost su u zološkim vrtovima / Foto: Saša Džambić

Spremni za zimu

Na prvi pogleda u Beo Zoo vrtu sve je mirno, tek poneka porodica sa malom decom promakne između kaveza. Deci niska temperatura očigledno ne smeta, oni su uvek bili najveći ljubitelji zološkog vrta.

Zaposleni se užurbano spremaju za zimu. Kažu već su uhodani i skoro sve je gotovo - hrana i slama su tu, zimska skloništa spremna, a grejanje za one osetljivije i nenavikle na beogradske zime obezbeđeno.

Foke i polarni medvedi su ove hladne dane jedva dočekali, jer baš i nisu ljubitelji leta i vrućine.

Aligator Muja i dalje nosi titulu najstarije životinje u zološkom vrtu - stigao je malo posle otvaranja.
Za ovog dekicu i ostale “vodene” životinje spremni su bazeni koji se greju tokom čitave zime.

(old_image)

Beli lavovi još uvek koriste svoje letnje "odaje", i glavna su atrakcija Zoo vrta / Foto: Saša Džambić

U Zoo vrtu se još prepričava događaj od pre dve godine, kada je ekipa jedne medijske kuće došla da snimi prilog o životinjama tokom zimskih dana.

“Odveli smo ih kod lavova, tipičnih predstavnika životinja iz toplijih krajeva koji ne vole zimu, a oni su se baš u tom trenutku igrali ogromnom grudvom koju su sami napravili, kotrljajući komad leda”, ispričala nam je Nađa.

“Odmah zatim smo otišli kod polarnih medveda koji su se zavukli u jazbinu i nisu hteli da pomole nos napolje. Bio je to naopak dan”, završava nam ona samo jednu od mnogih zimskih anegdota.

Reakcije životinja na sneg često su nepredvidive, ali zna se ko ne voli hladnoću. Omiljeni među malom decom, glavni animatori u Zoo vrtu - majmuni, uveliko su se povukli u ugrejane prostorije.

J.R.
(old_image)

Pogledajte još