Završen 58. Sajam knjiga

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu od 20. do 27. oktobra posetilo je 158.128 posetilaca, oko 7.000 više nego prošle godine, saopštili su u ponedeljak organizatori.

Prošle godine Sajam knjiga posetilo je 150.798 osoba, a 2011. godine 148.578, navedeno je na internet adresi Beogradskog sajma knjiga.

Na 58. Sajmu knjiga od 20. do 27. oktobra predstavilo se 897 učesnika, od kojih 446 iz Srbije i 48 iz 16 zemalja sveta i regiona.

U organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača bilo je priređeno 423 programa, a predstavljeno je šest izložbi i 110 autora, izdavača i drugih gostiju iz Srbije i inostranstva.

Sajam knjiga pratilo je 1.324 novinara, od kojih 69 iz Nemačke, Francuske, Grčke, Belgije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Kanade, Irana i Japana, dodaje se u saopštenju.

Posetiocima se predstavilo 490 izlagača, 12 više nego prošle godine, od kojih je 48 bilo iz inostranstva.

Sajam, čiji je slogan bio "Prostori slobode", izmedju ostalih posetili i premijer Srbije Ivica Dačić, patrijarh Irinej, ministri Aleksandar Vulin, Tomislav Jovanović, Branko Ružić i Zorana Mihajlović kao i predsednik i premijerka Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

I ove godine su se u organizaciji Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju na sajmu predstavili izdavači i institucije kulture sa Kosova i Metohije.

Sajam su svečano otvorili poljska književnica Olga Tokarčuk i srpki književnik Ljubivoje Ršumović, što je prvi put u istoriji dugoj skoro šest decenija da je sajam otvorio jedan dečiji pisac.

Počasni gost narednog 59. Sajma knjiga biće Kina. Ambasador Poljske Andžej Jasinovski je u ime ovogodišnjeg gosta Poljske, uručio Otvorenu knjigu ambasadoru Kine Džangu Vansjueu.

Predsednik Organizacionog odbora Sajma knjiga Željko Ožegović ocenio je da je ovogodišnji sajam bio bolji, sa više izlagača, novinara, programa.

On je izrazio zadovoljstvo što će Kina biti počasni gost 59. Sajma knjiga u Beogradu i ocenio da će to dati potpuno novu dimenziju ne samo tradicionalno dobrim odnosima dve zemlje već i kulturi Beograda i pozvao izdavače i sve institucije da doprinesu tome sa što više prevoda kineske književnosti na srpski.

Izvor: Beta

(old_image)

Pogledajte još