Stilske vežbe

Dobar izgled podrazumeva da date najbolje od sebe i naučite kako da odeća bude vaš saveznik, kako da ono najbolje na vašem telu dođe do izražaja i kako da se zabašure mane 

Stil nije samo dobar izgled i savršena spoljašnjost. Stil je svojevrsni lični kod, nešto specifično za svaku osobu, mešavina dobrog ukusa (koji je spoj znanja i predispozicija), šarma i jedinstvenog načina na koji osoba sebe predstavlja.

"Iako su kreatori do perfekcije doveli način komuniciranja putem mode i estetike, iako mogu da prosečnu ženu pretvore u lepoticu mnogim sjajnim trikovima, mislim da je stil ipak više stav nego bilo šta drugo. On se ili poseduje ili ne. Naravno, gradi se tokom života, ali isključivo radom na sebi. Jedino što ne možete, to je da ga iskopirate – nikada nećete delovati kao osoba od stila ukoliko se povodite za onim: ’digla žaba nogu...’ Kopija nikada neće biti original, jer pravi stil podrazumeva pre svega autentičnost. Tuđ stil na Vama može delovati smešno i bolje je i ne pokušavati povoditi se za drugima.

Neke osobe istančanog ukusa postale su vremenom prave ikone stila koje na neki način služe kao pozitivan primer drugima kako da razviju sopstveni stil. To je neka vrsta misije i na tome im treba biti zahvalan. Na primer, nikada se žene ne bi osećale slobodno, a bile istovremeno elegantne i zavodljive da nije bilo revolucije u modi koju je sprovela Koko Šanel početkom prošlog veka. Žene koje su takođe ostavile neizbrisiv trag su i Greta Garbo, Džeki Kenedi, Odri Hepbern, Katrin Danev...a sve zato što su posedovale nešto posebno, drugačije, „faktor X“, ono „nešto“ što nijedan dizajner ne može na njima da izmisli. Taj fenomen je nešto što se definitivno nosi u sebi" – kaže o stilu Igor Vidović, modni novinar, ženske strane lista ’Politika’. 

U savetima koji će vam pomoći da izgradite svoj stil lako se možete pogubiti. Ali neke zaista treba znati napamet. Potrebno je imati bar neki skup (i klasičan) komad odeće, kao što je dobro odelo, jakna ili kaput. Svakako je bolje izdvojiti novac za skupe cipele koje će trajati više sezona nego maltretirati stopala (i telo) jeftinim modelima od lošeg materijala. Ako nešto želite da istaknete na figuri to uvek treba da bude samo jedna stvar - ako otkrijete i dekolte i noge to će delovati jeftino, bez obzira kakve ste građe. Kosa, nokti i cipele uvek moraju biti čisti, a odeća primerena prilici i godinama. Sada je primetna uniformnost i površnost. Teško je shvatiti (i devojčicama objasniti) da skupe krpice nisu merilo stila, da firmirana garderoba može da bude odraz potpunog neukusa, da trendovi služe samo da bi se nešto iz njih pokupilo i podredilo sopstvenom načinu odevanja, a ne da bi se u potpunosti prigrlili. Modni časopisi mogu da daju smernice i savete, ali i da zavaraju promovišući ultimativno sleđenje trendova.

"Danas naravno, medijske zvezde diktiraju trendove, u sprezi sa dizejnerima, tako da zapravo ne znamo ko je pravi inicijator, ali čini se da je stila sve manje. Otkrivene su mnoge tajne o tome kako biti lep, zavodljiv, šta obući, kako hodati, kako se ponašati, ali je, čini mi se, nestalo draži, jer je sve detaljno elaborirano u modnim časopisima, a ljudi sa pravom harizmom je sve manje. Možda se neke odlike stila mogu steći primenjivanjem pravih saveta stručnjaka na temu figure, boja koje odgovaraju tenu, boji kose, očiju... ali sve zajedno ostaje samo fasada, ako dotična osoba ne zrači jedinstvenošću – to je kao lepa manekenka na naslovnici časopisa, čijeg lika posle par minuta više ne možete da se setite.

Osobu od stila prepoznaćete ako uđe u prostoriju, i jednostavno vam skrene pažnju, a ne znate zašto. Tek tada možete da analizirate: da ima lepu frizuru, sjajno kombinovanu garderobu, detalje... ali pravi razlog zašto vam je privukla pažnju je zapravo lični stil, koji nema uvek mnogo veze sa samom garderobom. To je ono što je rekla Koko Šanel: „Obucite se aljkavo i svi će primetiti Vašu haljinu. Obucite se besprekorno i primetiće Vas“. To je jedini pravi dokaz da imate stila" – zaključuje Igor Vidović.

Jelena Jovanović

Pogledajte još