Tribute Artu Blekiju

Najmlađi beogradski džez klub "Dizzy's" u Beogradu je 9. i 10. mart posvetio legendarnom bubnjaru Artu Blekiju i njegovom bendu "Jazz Messengers". Za tu priliku sastavljen tribute band, ozbiljno je shvatio zadatak i ljubiteljima džeza poklonio izuzetan doživljaj koji je prevazišao redovna klupska dešavanja. 
Grupa prekaljenih beogradskih muzičara, inače zadojenih zvukom "Messengersa", svesni posebnog mesta koji ovaj kultni bend i njihov koncept predstavljaju u istoriji džez muzike, sastavila je efektan program i odsvirala ga je na zavidnom, koncertnom nivou 

Na repertoaru su bile neke od najpoznatijih numera u originalnim aranžmanima kao što su "Blues March", "Bue's Delight", "Exotic", "Arietas", "Soulfull Mr. Timmons". Bend je izveo i poznate standarde "Caravan", "Along came Betty", "Moanning" i "Little Man" za koje je trombonista Ivan Ilić napisao aranžmane u maniru Blekija, kao i Ilićevu originalnu kompoziciju "Once Again". Ova numera stilski zvuči kao da je skinuta sa repertoara "Mesendžers"-a iz njihovog zlatnog perioda šezdesetih godina prošlog veka.
 
Raspoloženi muzičari su u potpunosti uspeli da dočaraju moćni sound Blekijevih "glasnika džeza", izmamljujući oduševljene aplauze publike. Duvačku sekciju, artikulisanu u temama i inventivnu u solima, činili su afirmisani muzičari - trombonista Ivan Ilić, trubač Marko Đorđević i mladi saksofonista iz Pančeva Kristijan Mlačak koji se nakon školovanja u Roterdamu vratio u zemlju i već nametnuo kao izuzetan solista. Lazar Tošić, bubnjarska ex-yu legenda, mladi pijanista Dragan Čalina i kontrabasista Branko Marković su činili sigurnu ritam sekciju, uspevši da ožive čvrsti "blekijevski drive", podjednako inspirisani i u pratnji i u solima. 

Iako sastavljena samo za ovu priliku, ova «ad hoc» postava je demonstrirala veliko instrumentalno umeće i stilsku fleksibilnost, još jednom dokazavši veoma visok kvalitet domaće scene. 

Treba pohvaliti dobar potez kluba "Dizzy's" koji je pravom insajderu, trubaču Marku Đorđeviću poverio kreiranje svog programa. To je tajna pametnog koncepta koji postavlja sasvim nove standarde pred domaće klubove. Dešavanja u "Dizzy's"-u su podjednako atraktivna i poznavaocima i neupućenima, a znalački osmišljen program prevazilazi okvire čistog muzičkog užitka i dodaje mu jednu nenametljivu edukativnu dimenziju. 

Ljiljana Sađil

Pogledajte još