Jezivi crteži bivšeg logoraša otkrivaju stravu u Severnoj Koreji

0

Izveštaj koji dokumentuje zločine protiv čovečnosti u Severnoj Koreji praćen je jezivim crtežima načinjenim rukom čoveka koji je u tamošnjim zatvoreničkim logorima proveo šest godina.

Crteži koje je nacrtao Kim Kvang Il su potvrda uslova i mučenja koje su sevenokorejski zavničnici sprovodili u logorima, a koji se po sistematskoj brutalnosti porede sa nacističkim zločinima, kažu istražitelji UN.

Ostale crteže možete pogledati OVDE.

Kim je opisao mučenje poznato kao „golub“, Ono funkcioniše tako da čovek stoji u određenom položaju dok tamničar ne zaključi da ga je dovoljno mučio. Zove se golub jer su vam ruke vezane iza leđa, a utom položaju grudi iskaču napred (kao kod goluba) i u tom položaju muče ljude.

Mučenje „Golub“

Kim je pred istražnim odborom ispričao i da su ljudi morali da zamisle da postoji motocikl i da budu u položaju kao da ga voze. Neki su morali da se ponašaju kao da su avioni i da lete. Čovek u tom položaju ne može dugo da ostane. Mora da padne na lice. Svi u zatvoru su prolazili kroz takvo mučenje.

Izgladnjivanje kao metod torture

„Odluke, aktivnosti i propusti države i rukovodstva izazvali su smrt najmanje nekoliko stotina hiljada ljudi, dok su onima koji su preživeli naneli trajnu fizičku i psihičku štetu“
, konstatuje se u izveštaju UN.

“ Zatvorenici su u logore dovoženi železničkim vagonima namenjenim za prevoz stoke“
, kaže se u izveštaju.

Izgladneli logoraši jedu zmije i pacove

U zatvorskim ustanovama država je kao sredstvo kontrole i kažnjavanja koristila i namerno izgladnjivanje. Mnogi politički i obični zatvorenici su zbog njega umrli.

U jednom od delova izveštaja Kim objašnajva i kako je morao da puzi na rukama i kolenima da bi ušao u ćeliju koju je delio sa još 40 zatvorenika jer su ulazna vrata bila visoka oko 80 centimetara.

Čuvari su mu kazali: „Kad dođete u ovaj zatvor, niste ljudi, vi ste kao obične životinje, i morate da puzite kao životinje“.

Izveštaj UN/ DM / Foto: Unated Nations | Komentara: 0

/

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.