Kijev: Sukobi i dalje traju, broj mrtvih porastao na 26

0

Na Trgu nezavisnosti u Kijevu traju sporadični sukobi policije i demonstranata, nakon noći žestokih okršaja u kojima je ubijeno 26 osoba. Evropska Unija razmatra uvođenje sankcija Ukrajni.

Među stradalima je 10 policajaca, 14 demonstranata i jedan novinar i svi su ubijeni iz vatrenog oružja. Više od 300 ljudi ozbiljno povređeno.

Dešavanja u Kijevu možete pratiti uživo.

U centru Kijeva je mirnije nego juče, ali traju sukobi policije i demonstranata, kojih je danas oko 5.000. Demonstranti su potisnuti, iako policija ne drži sve pod kontrolom, a buktinje koje su gorele noćas su ugašene.

Ukrajinske vlasti su jutros najavile istragu „protiv pojedinih političara zbog pokušaja državnog puča“, a policija je saopštila da je zbog uličnih sukoba uhapšeno 59 ljudi.

Kako navodi Rojters, od ranih jutarnjih sati maskirani demonstranti pristižu na centralni trg, gde se pripremaju na drugi dan sukoba sa policijom. Ipak, strani izveštači ističu da ih je zasad manje nego juče.

Prema poslednjim informacijama, na Majdanu se nalazi oko 5.000 ljudi, vatre su uglavnom ugašene i crni dim se i dalje vidi.

Demonstranti su jutros pozvali na „mobilizaciju snaga“ na Majdanu kako bi se pripremili za nove sukobe.

Itar-tas piše da su u pozivu naveli da „ovo nije protest, već organizovan vojni sukob“: „Donesite na barikade sve što može da gori i što može da ih ojača“.

Izvor: B92
Foto: AP – Sergei Chuzavkov

/

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.