Zoran Pavlović

"Ni stil ni pravac: Zoran Pavlović". Po drugi put u Galeriji Haos (što je presedan, nijedan umetnik do sad nije dva puta izlagao u ovoj galeriji) izložba crteža ili "Crteži kao duša slike", kako kaže u naslovu teksta u katalogu Vasilije B. Sujić. Izložbu je otvorila Vida Ognjenović, biranim rečima, govorom punim emotivnog naboja i iskrenih osećanja prem autoru.

I galerija i ceo prostor ispred galerije bili su više nego mali za sve poklonike života i dela ovog velikana naše likovne scene i kulture  u najširem značenju te reči. Ideja za ovu izložbu postojala je i pre nego što nas je Zoran Pavlović napustio - 75 godina života, 50 godina stvaralaštva, 10 godina na čelu saveta Galerije... erudita, čovek rafinirane likovne artikulacije. Galerija je u omažu velikom umetniku izložila radove nastale u periodu od 1983- 2005. godine. Zoran Pavlović je u ovoj galeriji želeo da izloži crteže na platnu iz serije "Homo homini".U suštini, izložba je obuhvatila i više od toga, ostavši u svetu figurativnog stvaralaštva, kojem je umetnik ostao veran do kraja.

Gledajući crteže Zorana Pavlovića, u misli mi je došao jedan drugi velikan sa ovih prostora. Na um mi je pala maksima koju bi mogao da parafraziram ovako: Crtaj kao što vidiš, vidi onako kako je nacrtano". Veliki crteži nisu skice za sliku, već umetničko delo koje živi svoj život, od početka, prve linije, pa do potpisa, u svakoj fazi potpun doživljaj, ništa dodati, ništa oduzeti. Upravo  je tu veličina Zorana Pavlovića.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još