Organi životinja u čoveku

 Stručnjaci moskovskog Naučnoistrazivačkog instituta za transplantaciju i veštačke organe u Moskvi proučavaju mogućnost presađivanja organa životinja u čoveka, kloniranja organa i stvaranja hibridnih organa, izjavio je direktor instituta Valerij Šumakov

"Mi sada istražujemo mogućnost ksenotransplantacije - presađivanja organa životinja u čoveka. Sem toga, proučava se mogućnost kloniranja organa i stvaranja hibridnih organa. Ali sve dok ne dobijemo potrebne rezultate, pojedinosti tih istraživanja ne možemo otkrivati" - izjavio je Šumakov na konferenciji u Moskvi povodom 20-godišnjice od prvog presađivanja donorskog srca.

Prva transplantacija veštačkog srca  U tadašnjem SSSR-u 12. marta 1987. godine izvršena prva transplantacija veštačkog srca. Po rečima Šumakova, prva pacijentkinja živela je sa veštačkim srcem 8,5 godina i umrla je u trenutku kad je njen organizam ipak odbacio veštačko srce.

"To se, nažalost, dešava. Ne može organizam svakog čoveka da prihvati presađeni organ" - istakao je on. On je izneo i podatak da je od prvog presađivanja srca do danas u Institutu izvršeno 120 presađivanja srca, od čega je jedno bilo čak ponovljeno - dakle, obavljeno je ponovno presađivanje srca.

Šansa za pacijente s urođenom manom srca  "Maksimalni period posmatranja pacijenta nakon transplantacije veštačkog srca iznosio je 17 godina. Sada imamo jednog pacijenta koji se nalazi pod posmatranjem posle operacije obavljene pre 15 godina. Sem toga, želim da naglasim da je od 2003. godine u Institutu urađeno više od 200 operacija na pacijentima sa urođenom srčanom manom" - podsetio je Šumakov i izrazio žaljenje što se presađivanja srca, za sada, obavljaju samo u Moskvi.

"Nedavno su u Jekaterninburgu uspešno obavili presađivanje srca i moglo bi se reći da je to tek početak transplantacija izvan Moskve" - istakao je direktor Instituta.

Potrebno bar desetak hiljada operacija godišnje  Odgovarajući na pitanje novinara koliko je operacija presađivanja srca neophodno godišnje izvrsiti u Rusiji, Šumakov je ocenio da "ni u SSSR nekada ali ni u Rusiji sada nema pouzdane statistike pa smo se mi zato uvek oslanjali na statistiku drugih zemalja".

On je podsetio da je, prema američkim podacima, svake godine u SAD neophodno obaviti i do deset hiljada operacija presadjivanja srca. "Mislim da bi i kod nas trebalo obaviti isti ako ne i veći broj transplanatcija ali mi, za sada, na listi čekanja možemo da držimo samo između 10 i 20 pacijenata iako ima na hiljade zainteresovanih" - podvukao je Šumakov.

Finansije osnovi problem  Osnovni problemi današnje domaće transplantologije, upozoravaju ruski hirurzi, nalaze se u nedovoljnom finansiranju i nedostatku stručnjaka.

"U Rusiji, za sada, postoji jedna jedina katedra transplantologije koja se zasniva na iskustvu našseg Instituta. Presađivanja organa koja se obavljaju u Institutu za građane Rusije su besplatna dok stranci plaćaju takve operacije" - zaključio je u razgovoru za agenciju RIA "Novosti" doktor Šumakov.

(RIA "Novosti" specijalno za FoNet EKSTRA)

Pogledajte još