Na koncertu s Teslom

Polifazni indukcioni motor, generator, Teslin kalem, Nijagarini vodopadi i koncert klasične muzike nabijen elektricitetom 

U ambijentu izložbe posvećene stvaralaštvu Nikole Tesle, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti ugostila je mladog pijanistu Vladimira Gligorića. 

Na programu: Betoven, Prokofijev, List. Ulaz besplatan, jer prava umetnost, ma koliko to već otrcano zvučalo, nema cenu i, verovali ili ne, u Galeriji SANU tražila se stolica više, a bilo je i onih koji su stojeći slušali Betovenovu Sonatu op.27 u f- mollu. Jasno je da Beograd ima publiku sa dosta sluha i za neke „neobičnije melodije“ i muziku koja se ne može često čuti na elektronskim medijima. Ljubitelji, kako bi neki rekli, „ozbiljnijih nota“, imaju zato svoje male muzičke Meke u Beogradu. Jedna od njih je i Galerija SANU koja dva puta sedmično organizuje koncerte klasične muzike. 

A, šta reći o Vladimiru Gligoriću, najboljem diplomcu na Fakultetu muzičkih umetnosti (FMU) u Beogradu na katedri na klavir u klasi prof. Jokut Mihailović, stipendisti Ministarstva prosvete Srbije, pijanisti koji je održao brojne koncerte u zemlji i inostranstvu (Pariz, Ženeva...). 

Zahtevan repertoar, besperekorna tehnika protkana osećajanošću. Teslin elektricitet i Prokofjevljeva „Druga sonata op. 14 u d-mollu, Listova sonata – fantazija „Posle čitanja Dantea“ i već navedeni Betoven. Više nego dovoljno da vam se bar na neki minut pročiste misli, ujednači disanje, pritisak i puls. Probajte ništa ne boli, a i lekar vam možda neće biti više tako neophodan... 

Vladimir Gligorić je rođen 1979. godine u Beogradu, trenutno je na završnoj godini poslediplomskih studija na FMU u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Serdara. Predstavljao je Srbiju na muzičkom festivalu „Balkan forum“ 2000. u Razgradu u Bugarskoj. Osvojio je prvu nagradu na međunarodnom Pijanističkom takmičenju drugog memorijala Vučković. Proglašen je za najperspektivnijeg takmičara Memorijala na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Isidor Bajić“ u Novom Sadu 2006. godine. 

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još