Kina po izvozu prestigla SAD

LONDON, 23. marta 2007. (Beta) - Kina je zamenila SAD kao izvor najvećeg uvoza zemalja EU, navodi danas londonski "Fajnenšl Tajms" (Finacial Times), pozivajući se na zvanične podatke.

Brz rast kineskog izvoza postao je politički osetljivo pitanje u Evropi koje je podstaklo strahovanja oko industrijske konkurentnosti EU.

Prošle godine uvoz iz Kine u 25 država evropskog bloka skočio je za 21 odsto na 191,5 milijardu evra (255 milijardi dolara), navodi statistički ured EU, Eurostat. Uvoz iz SAD porastao je za 8 procenata, na 176,2 milijarde evra.

EU takođe beleži snažno povećanje svog izvoza u Kinu, koji je tokom prošle godine ostvario skok od 23 procenta, na 63,3 milijarde evra.

Rastuća važnost ovih trgovačkih veza objašnjava zašto ekonomisti sa optimizmom gledaju na evropske ekonomske izglede, uprkos pretnje usporavanja u SAD.

Lorenco Bini Smagi (Lorenzo Smaghi), član izvršnog odbora Evropske centralne banke, kaže da bi za "nastavak održivog rasta svetske ekonomije, kočenje azijskih privreda bilo isto tako zabrinjavajuće, ako ne i više, kao usporavanje američke."

Pogledajte još