Kismet leči ljubavne jade

Internet sajtovi kao što su "My Space", "Facebook" i "You tube" svojim korisnicima služe kao virtuelni centri koji im pomažu da se upoznaju i komuniciraju

Najnoviji sajt, "kizmit"(kizmeet), čiji naziv potiče od arapske reči "kismet", odnosno "sudbina", omogućava hiljadama svojih korisnika da pronađu ljubav, tako što će ponovo uspostaviti kontakt s nekim ko im se svideo na prvi pogled.

"Kizmeet.com" je do sada jedini veb-sajt koji svojim korisnicima omogućuje da pronađu osobu koja je privukla njihovu pažnju - iako su je, možda, videli samo u prolazu. Korisnici objavljuju svoje poruke, odnosno svojevrsne lične oglase, koji se na sajtu organizuju po kategorijama kao što su barovi, klubovi, restorani, teretane, kafići ili prodavnice, čime se povećavaju šanse da će uspostaviti kontakt sa osobom za koju su zainteresovani.

Portaga posle slučajnog susreta

Kizmit je osnovan u Los Anđelesu u oktobru prošle godine a sada ga mogu koristiti stanovnici 12 najvećih američkih gradova kao i Toronta u Kanadi. Koosnivač sajta, Mark Džafi, kaže da kizmit ne koristi testove i profile kompatibilnosti korisnika, već se zasniva na činjenici da ste nekoga već videli u stvarnom svetu i da ga smatrate privlačnim.

"Kizmit je destinacija na Internetu koja ljudima pomaže da nastave konkakt koji su uspostavili, vizuelno ili verbalno.

Na primer, osoba koju ste videli u kafiću, prodavnici, baru ili teretani privukla je vašu pažnju ili ste razgovarali ali ne znate njeno ime i broj telefona. Sajt je zabavan i lak način da probate da uspostavite vezu" - tvrdi Džafi.

Sve se to zasniva na pretpostavci da je i druga osoba podjednako zainteresovana za vas. Rebeka Doson iz Los Anđelesa je jedna od brojnih korisnika koji su imali uspeha sa ovim sajtom. Ona redovno proverava oglase, a jedna poruka, od mladića koga je upoznala na jednoj žurci, bila je namenjena baš njoj.

"Oboje smo imali osećaj da bi nešto moglo da se desi između nas... Sutradan je on objavio poruku na kizmitu, koju je videlo dvoje mojih prijatelja i znala sam da se oglas odnosi na mene jer je pomenuo neke detalje iz našeg razgovora. Te nedelje smo razmenili nekoliko mejlova i onda izašli zajedno na otvaranje jedne galerije. Za sada se sve dobro odvija, videćemo kako će biti dalje" - priča svoje iskustvo Rebeka. 

Lepo i korisno - ali oprez

Psiholog i predavač na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu, Elison Mišel, je specijalista za rad s parovima.

Ona ukazuje da je teško proceniti koliko se uspešnih ljubavnih spojeva dešava zahvaljujući Internetu ali smatra da je sve raspostranjenija upotreba sajtova za upoznavanje pozitivna pojava, budući da 75 odsto odraslih Amerikanaca koristi Internet. Elison ističe da je to sjajno mesto da proširite krug prijatelja i upoznate srodnu dušu jer ljudi danas ne koriste Internet samo za rad i kupovinu već su tu "preselili" i deo svog društvenog života.

Ona, međutim, insistira da korisnici budu oprezni.

"Kao psihologa, ono što me prvo zabrinjava je kada klijenti dođu da me vide potpuno uzbuđeni i oduševljeni nekim koga su upoznali preko Interneta i jedva čekaju da pohrle u tu vezu. Uvek im kažem da uspore, da veruju svojim instinktima i ne razvijaju poznanstvo brže nego što su spremni" - savetuje Elison Mišel.

Ona takođe poručuje korisnicima Interneta da nikako ne koriste svoje prezime ili druge lične podatke u e-mail adresama kojima se služe na sajtovima za upoznavanje. Ako odluče da se sastanu s nekim koga su upoznali preko Interneta, upozorava Elison Mišel, neophodno je da izaberu javno mesto i nekom od svojih prijatelja kažu gde idu, s kim, i kada će se vratiti kući, kako bi prijatelj mogao da ih nazove posle sastanka i proveri kako su. Uz te mere predostrožnosti, mnogi mogu da se nadaju da će zaista, na sajtovima poput kizmita, sresti "onog" ili "onu pravu".

(FoNet)

Pogledajte još