PONOSIMO SE NJIMA: Najbolje pozorište na svetu

Na prostranom pojasu u centralnom delu Novog groblja, u oblasti gde se druže tišina i sećanja, nalazi se najbolje srpsko pozorište. Svi oni koje neizmerno volimo nalaze se tu. Jedni pored drugih, komičari i tragičari, dramske gromade i majstori vodvilja, filmske ikone i televizijski heroji. Žive skladno, kako su to činili i za vreme zemaljskog života družeći se na scenama jednako kao u bifeima i foajeima.

Krem srpskog glumačkog sveta živi složno u Aleji zaslužnih građana, ne mareći mnogo o rivalitetu koje je nekada vkladalo. Da li je neko iz Ateljea, JDP-a ili Narodnog sada je manje važno, za razliku od pre dve-tri decenije kada su znali da se sporečkaju na temu čija je kuća najbolja.

U Aleji velikana na Novom groblju postoji samo 22 grobnice. Da li znate koje sahranjen u njima?

Dominiraju ateljeovci. Cela jedna generacija velikana sišla je sa životne pozornice. Gaga Nikolić i Bora Todorović nastavili su da se druže. Njihove večne kuće su jedna prekoputa druge. U blizini su Ruža Sokić i Pera Kralj. Prava glumačka reprezentacija na jednom mestu. Nema predstave za koju ne bi bili nagrađeni stajaćim ovacijama.

U njihovom komšiluku su JDP-ovci Nikola Simić, Stevo Žigon, Josif Tatić Tale i Marija Crnobori. A da društvo velikana bude kompletirano pobrinuli su se Olivera i Rade Marković. Nešto dalje, u delu aleje koji je ranije naseljen, druže se Bata Paskaljević, Mihajlo Pljaka Kostić i Radmila Savićević. Iznad njih je Zoran Radmilović. Ploča njegove večne kuće je napukla. To je taj naš nemar koji nas stalno vuče unazad.

U blizini je i bračni par Bojanić, Gidra sa suprugom Ljiljanom.

Lepši i bolji deo Beograda živi na Novom groblju, dok se u Aleji zaslužnih građana nalzi najbolje prestoničko pozorište. To je sigurno.

B.J.

(old_image)

Pogledajte još