SVEČANO ZATVOREN 45. FEST DODELOM NAGRADA U SAVA CENTRU

Mlada glumica Dragana Mićalović poželela je publici dobrodošlicu na poslednje veče festivala, koji je svih ovih dana slavio pokretne slike svih naših snova! Beogradska publika imala je priliku da pogleda filmove u tri takmičarska programa, a čak 95 regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera, i to među prvima na planeti.

Gledaoci su zatim imali prilike da vide kratak video pregled proteklih prethodnih devet filmskih dana u Beogradu, nakon čega im se obratio umetnički direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić, koji je uz smeh ponosno izjavio da je večerašnja projekcija filma “Tišina” 371. projekcija na ovogodišnjem FEST-u. Uz reči zahvalnosti gostima, žirijima, publici, timu i sponzorima,
te je ponovo dao reč Dragani Mićalović.

U GLAVNOM TAKMIČARSKOM PROGRAMU 45. FEST-a, koji je međunarodnog karaktera, ove godine imali smo priliku da gledamo 15 ostvarenja iz 12 zemalja. Filmovi iz ovog programa takmičili su se za prestižnu nagradu Beogradski pobednik.

Žiri glavnog, takmičarskog programa 45. FESTA radio je u sastavu:
SRDAN GOLUBOVIĆ, filmski reditelj, predsednik žirija
SERGEJ TRIFUNOVIĆ, glumac
BRANKA KATIĆ, glumica
ČEDOMIR KOLAR, producent
DALIBOR MATANIĆ, filmski reditelj i producent

Srdan Golubović obratio se publici, izjaviviši kako je divno što je Sava centar pun, a onda rekao kako je za njega upravo to FEST.

- Ovaj festival čuva ne samo filmska, već i emotivna sećanja, naglasio je, čime je ukazao na to da je ovo je najbeogradskiji od svih filmskih festivala. FEST je uvek ili skoro uvek bio bolji od vremena u kom smo živeli - završio je Golubović.

Beogradski pobednik za najbolji film:
NE GLEDAJ MI U PIJAT (u režiji Hane Jušić)

Hana Jušić i Ankica Jurić Tilić obratile su se publici, zahvalivši se. Producentkinja, Ankica Jurić Tilić, rekla je kako joj neizmerno drago što je beogradska publika dobro primila film, a naglasila je kako joj je čast bila da bude deo ovog programa, u kom se nalazi svega 15 filmova iz celog sveta. Završila je rekavši kako je neprocenjivo biti beogradska pobednica, a da se ona i rediteljka Hana Jušić sada tako osećaju.

- Svežina i nemilosrdnost kojom se autorka obračunava s rodnim gradom osvojio je žiri i publiku FEST-a. Vrlo zrelo i precizno uz dosledan vizuelni kod predstavlja nam uranjanje u intimu devojke koja mora da preuzme ulogu glave disfunkcionalne porodice i da se istovremeno bori sa svojim seksualnim oslobađanjem i odrastanjem ne bi li isplivala iz porodične tamnice. Ove godine debitantski filmovi su vrhunac ponude glavnog takmičarskog programa i žiri pozdravlja nove kreativne snage i njihov talent, te nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji film 45. FEST-a s velikom radošću dodeljuje filmu "Ne gledaj mi u tanjir".

Nagrada žirija:
HARTSTON (u režiji Gudmundur Arnar Gudmundsona)

Nagradu je primio reditelj, koji se zahvalio festivalu i Beogradu.

- Zbog neverovatne emotivne nabijenosti kojom odiše ovaj film u otvaranju pitanja i raskršća seksualnosti dvojice dečaka, "Hartston" je s lakoćom osvojio srca žirija. U okrutnosti i bezizlaznosti okoline te nametnutih nepisanih društvenih pravila, borba za ličnim izborom i ljudskom slobodom doseže univerzalni kod. Ono što nakon gledanja "Hartstona" ostaje gledaocu u grudima je golema tuga i osećaj kako se sa zalaskom okrutnog severnog sunca gasi i usamljeni humani krik za slobodom.

Najbolja režija:
(M)UČENIK (u režiji Kiril Serebrenikova)

Nagrada će biti naknadno uručena.

- Zadivljujuća rediteljska preciznost i mera u susretu sa velikom i važnom društvenom temom. Snažna i surova slika savremene Rusije, intenzivna, sirova i emocionalno snažna. Film o religiji i dogmi, o mraku novog vremena i budućnosti novih generacija koja je nepoznata i neuhvatljiva. Rediteljski suptilno i pametno, bez osude i presude.

Najbolji scenario:
TOPLOTNI UDAR (u režiji Argiris Papadimitropulosa)

Nagradu je primio reditelj Papadimitropulos, koji se obratio publici i zahvalio se, naglasivši uz smeh da mu je posebno drago zbog nagrade, budući da nije nikada zapravo napisao scenario, već samo niz beležaka. Zahvalio se, s tim u vezi, i svojim glumcima na sjajnoj improvizaciji, te svom maestralnom montažeru koji je takođe autor filma. Objavio je da postoji lokalni distributer, te da će njegov film biti u bioskopima u Beogradu.

- Urnebesna tragedija o posesivnosti i samoći, o potrazi za ljubavlju i promašenosti jednog života. Film o graniiama ljudskog očajanja, u jednostavnoj dramskoj strukturi koja je neočekivana I duhovita, surova i tužna. Film o ljubavi i besmislu života bez nje. O strašnoj usamljenosti i ludačkoj i bolesnoj potrazi za ljubavlju, o ljudskom padu, bez kočnice I kraja.

Najbolja ženska uloga:
ARIJANA ČULINA za film NE GLEDAJ MI U PIJAT (u režiji Hane Jušić)

Arijana Čulina primila je nagradu koju joj je uručila Branka Katić, a zatim se obratila publici i rekla je da je nekada bila student FDU-a, te da je za Beograd vežu sećanja za FEST, a kako se uvek sa kolegama pitala da li će jednog dana biti deo njega. Naglasila je da je ovo njena prva filmska uloga i zahvalila se Hani Jušić, rediteljki filma, na ukazanom poverenju.

- Nije samo rediteljka debitant u filmu "Ne gledaj mi u tanjir". Beogradska studentkinja glume Arijana Čulina je nakon 30 godina karijere dobila šansu da debituje na igranom filmu i to je napravila na fascinantan način. Suptilnost , autentičnost i uverljivost kojom tumači ulogu majke bliži se dokumentarnom izrazu kojim postiže univerzalnost koja se izdiže iznad mesta radnje. Minijaturne glumačke bravure, ogoljenost i preciznost sve su odlike odlične glumice koja je napokon dočekala šansu da se predstavi filmskoj publici.

Najbolja muška uloga:
PYOTR SKVORTSOV za film (M)UČENIK (u režiji Kiril Serebrenikova)

Publika je odgledala video na kom se glumac ljubazno i duhovito zahvaljuje na nagradi.

- Snažan kao stena i u isto vreme treperav i lomljiv kao prut. Silovit i nesiguran, suporioran i zbunjen. Pre svega odbačen i prepušten sam sebi. Mladi ruski glumac je duboko iz svog unutrašnjeg sveta doneo jedno od najimpresivnijih glumačkih ostvarenja poslednjih godina, direktno i snažno, sa ogromnom energijom, bez zadrške, autentično i istinito.

Najbolji debi:
HARTSTON (u režiji Gudmundur Arnar Gudmundsona)

Nagradu je reditelju uručio Dalibor Matanić, a Gudmundson je naglasio da mu je ovo drugi put u Beogradu, koji mu je ostao u veoma lepom sećanju.

- Žiri nagrađuje veliku spretnost reditelja koji u svom debitantskom filmu uspeva na vrlo suptilan način uz sjajne glumačke role mladih aktera da naprav pravi nepredvidivi, emotivni filmski koktel. Uz sofisticirano vizuelno obrazovanje, fino balansiranje karaktera i osećaj za univerzalnu poruku, pred ovim rediteljem je sigurno zanimljiva karijera. Ipak, esencijalni razlog zašto žiri daje nagradu za najbolji debi je spretnost autora da ne zazire od onog što najviše ispunjava bioskopsku publiku širom svijeta, a to su emocije.

Drugi takmičarski program ovogodišnjeg FEST-a je PROGRAM GRANICE, ustanovljen na FEST-u 2015. godine. U ovom programu prikazano je 8 subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Selektor ovog programa je srpski reditelj MLADEN ĐORĐEVIĆ. Ovogodišnji žiri uz NIN-ovu nagradu dodeljuje i jednu specijalnu nagradu.

Žiri koji je odlučivao o najboljem filmu u okviru selekcije Granice:

SAŠA RADOJEVIĆ, scenarista, reditelj i predsednik žirija
DRAGAN JOVIĆEVIĆ, novinar i pisac
LUKA BURSAĆ, filmski reditelj

Saša Radojević se obratio i zahvalio publici, a naglasio da ovaj program otkriva nova polja, te kako se u njemu krije suština FEST-a: Hrabri novi svet i prostori slobode.

NIN-ova nagrada za najbolji film u kategoriji Granice:
“ROKO” (u režiji rediteljskog dvojca Tjerija Demezijera i Albana Terlea)

Publika je pogledala snimak na kom su se reditelji zahvalili na nagradi, te poručili kako im je žao što su zbog snimanja morali ranije da napuste 45. FEST, čiji su bili gosti.

- Baveći se likom Roka Zilfredija, autori filma upečatljivo nas vode kroz brojne lavirinte porno industrije. Uoči njegovog odlaska u glumačku penziju, film baca novo svetlo na njegov život , kao i na činjenicu zbog koje je postao planetarna zvezda.

Specijalna nagrada:
"U SENKAMA“ (u režiji iranskog reditelja Babaka Anvarija.

Nagrada će biti naknadno uručena.

- Film vešto prelazi iz žanra u socijalno angažovanu dramu i koristi trikove kako bi prikazao i približio najveću tragediju i horor čovečanstva – rat.

Reditelji filmova u nacionalnoj takmičarskoj selekciji SRPSKI FILM bili su u konkurenciji i za "Politikinu" nagradu "Milutin Čolić", koja nosi ime legendarnog filmskog kritičara ove medijske kuće i osnivača FEST-a.

O dobitniku nagrade “Milutin Čolić” odlučivao je žiri:

GORAN RADOVANOVIĆ, reditelj, scenarista i producent
DUBRAVKA LAKIĆ, filmska kritičarka
DARA DŽOKIĆ
, pozorišna i filmska glumica

Dubravka Lakić obratila se publici i prenela pozdrave ostatka žirija, podsetivši kako “Politika” želi da nagradom “Milutin Čolić” doprinese stimulisanju napretka srpskog filma i domaćih autora, podrži domaću kinematografiju i njen razvoj i bolje pozicioniranje u okviru evropskih koprodukcija. Ona je film najavila pročitavši obrazloženje, a Iva Čolić, mlađa unuka Milutina Čolića, dodelila je nagradu reditelju BOJANU VULETIĆU, za film “REKVIJEM ZA GOSPOĐU J.” Bojan Vuletić se zahvalio žiriju, festivalu i celokupnoj ekipi filma.

Bojan Vuletić sinoć je dobio nagradu za najbolji film, režiju i scenario u okviru selekcije Srpski film na 45. FEST-u.

- Bojan Vuletić, reditelj i scenarista ovog filma, nagrađuje se za estetski uspešan i stilski dosledan autorski pristup u kome, kao ključ rediteljskog rukopisa, dominiraju odmerenost i ravnoteža. Takvim postupkom suptilno, ali ne i bez angažmana, autor analizira savremenu porodicu u kontekstu socijalne destrukcije. Njegova sklonost ka humanosti, poštovanju margine, u kreiranju porodične drame oslanjene isključivo na ženske likove, na poetski način odvodi priču od grube realnosti ka sferi emocionalnog i filozofskog. Nežnost ženskih likova ispred kamere podržana je snažnim autorskim stavom žena autora iza kamere – od scenografije, kostima do fotografije. Seta i blagi humor, apsurd i empatija, utkani su u sam filmski jezik Vuletićevog "Rekvijema..." koji vizuelno počiva na promišljenom minimalističkom mizanscenu i svedenoj fotografiji.

NAGRADA KRITIČARA “Nebojša Đukelić” iz Fonda “Nebojša Đukelić” dodeljuje se za najbolji film iz regiona. Žiri je radio u sastavu:


NEVENA DAKOVIĆ
, profesorka i teoretičarka filma, Srbija
IGOR MIRKOVIĆ, TV novinar i reditelj iz Hrvatske
ALEKSANDAR ERDELJANOVIĆ, Upravnik arhiva Jugoslovenske kinoteke, Srbija

Nagrada kritičara “Nebojša Đukelić” dodeljena je filmu "NOĆNO ŽIVLJENE" u režiji Damjana Kozolea, a nagradu je uručila Nevena Daković, reditelju filma. Kozole se zahvalio selektoru što je deo FEST-a, zatim žiriju koji je nagradio jedan mali film o velikoj dilemi, te je naglasio koliko mu je drago što je osvojio nagradu koja nosi ime po njegovom preminulom prijatelju.

- Žiri Nagrade "Nebojša Đukelić" za „najbolji film iz regiona“ jednoglasno je odlučio da je dodeli filmu Damjana Kozolea "Noćno življenje". Oslanjajući se na istiniti događaj, suverenom i zrelom režijom, elegantnom i funkcionalnom kamerom i nizom dojmljivih glumačkih kreacija, „Noćni život“ priča priču o novom svetu u kojem ljudi više od svega strahuju da će beskurpulozni mediji razotkriti njihovu intimu. "Noćno življenje" nastao je kao koprodukcija Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine dok paradigmatsku priču naših života nokturalnog doba, oblikovanu koliko u duhu savremenog nordic noira toliko i nekadašnjeg „ritma zločina“ potpisuje Damjan Kozole reditelj iz Slovenije, Ognjen Sviličić ko-scenarista iz Hrvatske, Miladin Čolaković direktor fotografije iz Srbije a u izvrsnoj glumačkoj ekipi su i glumci iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, svi zajedno uspešno nastavljajući tradiciju identiteta i integriteta filmske istorije regiona.

Nagrade žirija "FEDEORA", federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja, dodelio je žiri u sledećem sastavu:

Radovan Holub, predsednik žirija
Maja Bogojević, teoretičarka filma
Tomislav Šakić, filmski kritičar

Nagrada za najbolji film u internacionalnoj selekciji:
(M)UČENIK – REŽIJA: KIRILL SEREBRENNIKOV

Snažan i umetnički dosledan prikaz problematičnog tinejdžera, izgubljenog u svom svetu, koji pronalazi beg u religioznom fundamentalizmu.
Nagrada će biti naknadno uručena.

Nagrada za najbolji film u domaćoj selekciji:
DNEVNIK MAŠINOVOĐE – REŽIJA: MILOŠ RADOVIĆ

Maja Bogojević uručila je nagradu Lazaru Ristovskom, koji se zahvalio jednom od najkompetentnijih i najoštrijih žirija, te preneo pozdrave Miloša Radovića. Sinoć, podsećamo, Lazar Ristovski nagrađen je kao najbolji glumac festivala.

To je dobro skrojena crna komedija, u najboljoj tradiciji jugoslovenske crne komedije, koja nostalgično prikazuje iščezli svet vozova i mašinovođa.

Poslednja nagrada u takmičarskoj konkurenciji bila je nagrada publike koju dodeljuje kompanija "GORKI LIST".

NAJTRAŽENIJI FILM PO OCENI PUBLIKE je "PATERSON" u režiji Džima Džarmuša, a nagradu je uručio gospodin Vojin Đorđević. On je naglasio da ova nagrada obeležava novo poglavlje FEST-a, a Gorki list je počastvovan da bude njegov deo. Nagradu je, u ime MegaCom Filma, primila Jelena Marković, koja se zahvalila gledaocima.

Za kraj, voditeljka Dragana Mićalović podsetila je goste na lepu vest za sve ljubitelje filma - svojoj vernoj publici, FEST poklanja još jedan festivalski dan, ponedeljak 6. mart - postFESTum! Od Dvorane kulturnog centra, Doma Omladine Beograda, Cineplexxa, do bioskopa Fontana i naravno Sava Centra, očekuje vas još dan, te naslovi: “Ne gledaj mi u tanjir”, “Mančester na moru”, “Na duši i telu”, “Divni dani u Aranhuezu”, “Sluškinja” i drugi.

(old_image)

Pogledajte još