Rat silikonskim kuglicama

Rafalna paljba, ratnički povici igrača maskiranih u "neprobojne" maske, klupske dresove s puškama iz kojih izlaze kuglice - osnovni su rekviziti za paintball, kod nas relativno nepoznatu igru, ali koja bi trebalo da od Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine postane olimpijski sport

Mi smo prisustvovali revijalnom takmičenju (i naravno takmičili se), održanom u zatvorenom prostoru paintball kluba "Arena". Pored ekipe našeg portala u popularizaciji ovog sporta učestvovale su i ekipe Pink televizije, "Blica", Pekare "Toma", SOS kanala, "Politike" kao i mnogi drugi. Paintball ima nekoliko podvrsta, a ovaj put su se takmičari oprobali u spidbolu.

Kako nam je objasnio Vlastimir Milinković, suvlasnik paintball kluba "Arena", u speedboll-u se umesto kuglica s bojom koriste obične plastične kuglice, kojih u šaržer paintball puške staje od 150 do 200 komada. Njihova prosečna brzina je oko 70 metara u sekundi i zbog toga je potrebna zaštitna oprema. Umesto prirodnih i betonskih prepreka postavljaju se plastične, ispunjene vazduhom. Broj igrača je različit, od tri do sedam, i od toga zavisi i dužina trajanja meča.

Cilj takođe zavisi od varijante koja se igra. U last man standing cilj je biti poslednji na terenu, tj. što duže ostati neupucan. Kod zarobljavanja zastave, ekipe pokušavaju da otmu protivničku zastavu i neupucani se vrate nazad.

U Srbiji trenutno postoji oko tridesetak aktivnih amaterskih paintball klubova, a trenutni šampioni su pančevački klub "Adrenalin".

Na ovom takmičenju smo sreli i Radomora Počuču, voditelja Televizije Pink. On paintball trenira skoro pet godina i ne krije da mu ovaj sport podiže adrenalin i pomaže "da ostane normalan".

Osnovni set koji podrazumeva sat vremena korišćenja terena, puške sa 100 kuglica, kombinezona i prsluka za devojke, kao i zaštitne maske, po osobi iznosi 10 evra. Cena kupovine kompletne opreme (polovne) je oko 400 evra, ali kod nas za sada ne postoji specijalizovana prodavnica.

Tekst: Aleksandra Galić
Foto: Nadlanu.com tim

Pogledajte još