ISTRAGA U TOKU: Devojčicu iz Niša ubila bakterija

Od čega je umrla mala J. S. (4), devojčica koja nas je iznenada napustila 29. marta prilikom transporta u KC Niš zbog lošeg zdravstvenog stanja, zvanično još nije utvrđeno, ali su preliminarni brisevi uzeti sa obdukcije ukazali na prisustvo streptokoka grupe A.

Kako je ranije saopšteno iz zdravstvene ustanove u koju je devojčica primljena, ona je bolovala od varičela i imala je visoku temperaturu, a kobnog dana usne i koža su joj poplavili i gubila je svest.

- Reč je o bakteriji streptokokus beta hemolitikus grupe A, koji može biti izazivač brojnih komplikacija i bolesti u organizmu kao što su meningitis, sepsa, oboljenja bubrega...

Streptokok je kao bomba u organizmu, srpski rečeno. To je bakterija koja je vrlo invanzivna. Osnovni pregled prilikom prijema dece u obdaništa jeste da nemaju streptokoku u grlu i nosu - kaže prof. dr Branislava Kocić, načelnica centra za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje.

Da li je prisustvo streptokoke doprinelo komplikaciji varičela, ili je varičela, koja obara imunitet, doprinela razvoju streptokoke, u ovom trenutku se ne može reći dok se ne obave kompletne analize.

U vrtiću „Zvončić“, kako navode u „Pčelici“, koja upravlja niškim vrtićima, naložene su preventivne mere u saradnji sa pedijatrima i epidemiolozima. Prema rečima direktora „Pčelice“ Zorana Jonića, izvršena je dezinfekcija, a nadzor sanitarnih inspektora nije ukazao na propuste u radu.

- Nisu zatečeni sanitarno-higijenski nedostaci. Osoblje je pod stalnim sanitarnim nadzorom i ima uredno izvršene preglede - navodi Jonić.

Roditelji preminule devojčice ni juče nisu želeli da pričaju sa novinarima.

Izvor: Alo.rs
Foto: arhiva Nadlanu

Pogledajte još