SREĆA SE IGRA: Priznanje „Vip poziva“ za Zorana Markovića

Ovo priznanje dodeljuje se šestu godinu zaredom u nameri da se festivalskoj publici predstavi rad istaknutih domaćih plesnih stvaralaca sa zapaženom karijerom u inostranstvu.

Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile su ove godine „pozvali“ umetnika koji je svoje prve baletske korake načinio u školi „Lujo Davičo“ u Beogradu. Zoran Marković je prešao od tada dug put – od takmičenja u Trevizu, stipendije za usavršavanje u baletskoj školi „Princeza Grejs“ u Monaku, do baletske škole u Hamburgu i prvog profesionalnog angažmana u kompaniji „Drezden Balet“.

(old_image)

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima se posebno izdvajaju nagrada publike na Koreografskom takmičenju u Kopenhagenu, nagrada za najbolju predstavu na festivalu „Dance Week“ u Zagrebu, kao i nagrada za „Izuzetnog muškog igrača“ u Australiji.

Domaća publika je Zorana Markovića prvi put upoznala kada je nastupao kao baletski igrač kultnog Holandskog plesnog teatra, kojem se pridružio davne 2006. godine. Ove sezone, umesto na sceni, biće iza kulisa tokom nastupa kompanije Tanc Lucern koja 10. aprila u Operi Madlenianum zatvara ovogodišnje izdanje Beogradskog festivala igre.

(old_image)

Kompanija je za domaću publiku pripremila dva dela, „Zlu senku“, omaž ekscentričnoj, provokativnoj i uzbudljivoj kubanskoj pevačici Gvadalupe Viktoriji Joli Rajmond, poznatijoj kao La Lupe i „Nijanse“, priču o moćima koje poseduje igra, o strasti, samoodricanju i ranjivosti. Nakon nastupa, Zoranu će biti uručena nagrada „Vip poziva“.

Pod sloganom „Sreća se igra“, trinaesto izdanje Beogradskog festivala igre okupilo je ukupno 15 renomiranih kompanija iz 13 zemalja širom sveta, koje su nastupile sa 30 koreografskih postavki.

Pogledajte još