KOLIKO SMO BLIZU SAVREMENOM LEČENJU U SRBIJI: Poslušajte uvodno obraćanje Liselot Martinenko Agerlid, ambasada Švedske

0

U hotelu Metropol, u petak 8. aprila, održana je konferencija pod nazivom„Koliko smo blizu savremenom lečenju u Srbiji“u organizaciji magazinaDiplomacy & Commerceu sindikaciji sa londonskimEkonomist-om,na temu unapređenja dostupnosti savremenih terapija za pacijente u Srbiji. Na skupu su cenjeni svetski i domaći stručnjaci predstavili sistemsko rešenje za transparentnu, savremenu i efikasnuListu lekovau Srbiji – tzv.„Sistem za pragmatičnu procenu vrednosti – PVA sistem", čijim bi se uvođenjem rešio problem dugogodišnje blokade ulaska novih terapija na Listu lekova i pacijentima u Srbiji omogućio pristup savremenim terapijama. U tom smislu Srbija se nalazi među zemljama sa najtežom situacijom u Evropi, budući da u periodu od pet godina Lista lekova nije dopunjena uvođenjem praktično nijedne inovativne terapije.

Na konferenciji su objavljeni i rezultati specijalne studije slučaja o Srbiji i komparativne analize zdravstvenih sistema zemalja Balkana, koje je realizovao renomirani međunarodni list The Economist.

Skup je uvodnim obraćanjem otvorila Liselot Martinenko Agerlid, savetnik i zamenik šefa misije Ambasade Švedske, koja je pozdravila državne zvaničnike, predstavnike diplomatskog kora, međunarodnih institucija, medicinske struke i farmaceutske industrije, akademskog i civilnog društva, udruženja pacijenata i mnoge druge prisutne.

Njeno obraćanje poslušajte u videu ispod:

Foto: Color Press Grupa

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.