KOLIKO SMO BLIZU SAVREMENOM LEČENJU U SRBIJI: Poslušajte predavanje "PVA sistem – logika i kriterijumi"

0

U hotelu Metropol, u petak 8. aprila, održana je konferencija pod nazivom „Koliko smo blizu savremenom lečenju u Srbiji“ u organizaciji magazina Diplomacy & Commerce u sindikaciji sa londonskim Ekonomist-om, na temu unapređenja dostupnosti savremenih terapija za pacijente u Srbiji. Na skupu su cenjeni svetski i domaći stručnjaci predstavili sistemsko rešenje za transparentnu, savremenu i efikasnu Listu lekova u Srbiji – tzv. „Sistem za pragmatičnu procenu vrednosti – PVA sistem", čijim bi se uvođenjem rešio problem dugogodišnje blokade ulaska novih terapija na Listu lekova i pacijentima u Srbiji omogućio pristup savremenim terapijama. U tom smislu Srbija se nalazi među zemljama sa najtežom situacijom u Evropi, budući da u periodu od pet godina Lista lekova nije dopunjena uvođenjem praktično nijedne inovativne terapije.

Na konferenciji su objavljeni i rezultati specijalne studije slučaja o Srbiji i komparativne analize zdravstvenih sistema zemalja Balkana, koje je realizovao renomirani međunarodni listThe Economist.

Skup je uvodnim obraćanjem otvorilaLiselot Martinenko Agerlid, savetnik i zamenik šefa misije Ambasade Švedske, a nakon nje prisutnima se obratio doc. drZoran Mihailović, pomoćnik ministra zdravlja

David Dankosa Korvinus Univerziteta, cenjeni ekspert za politiku javnog finansiranja lekova, predstavio je kriterijume i logiku PVA sistema, čiji je idejni tvorac. PVA sistem predstavlja jednostavan bodovni sistem za procenu zdravstvenih tehnologija koji obuhvata sve relevantne aspekte procesa odlučivanja, može se veoma lako implementirati u najkraćem roku bez dodatnih troškova i uz minimalne izmene regulative.

Poslušajte njegovo predavanje:

Foto: Color Press Grupa

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.