KOLIKO SMO BLIZU SAVREMENOM LEČENJU U SRBIJI: Poslušajte predavanje profesora Džona Mekdonoua sa Harvard Univerziteta

0

U hotelu Metropol, u petak 8. aprila, održana je konferencija pod nazivom „Koliko smo blizu savremenom lečenju u Srbiji“ u organizaciji magazina Diplomacy & Commerce u sindikaciji sa londonskim Ekonomist-om, na temu unapređenja dostupnosti savremenih terapija za pacijente u Srbiji. Na skupu su cenjeni svetski i domaći stručnjaci predstavili sistemsko rešenje za transparentnu, savremenu i efikasnu Listu lekova u Srbiji – tzv. „Sistem za pragmatičnu procenu vrednosti – PVA sistem", čijim bi se uvođenjem rešio problem dugogodišnje blokade ulaska novih terapija na Listu lekova i pacijentima u Srbiji omogućio pristup savremenim terapijama. U tom smislu Srbija se nalazi među zemljama sa najtežom situacijom u Evropi, budući da u periodu od pet godina Lista lekova nije dopunjena uvođenjem praktično nijedne inovativne terapije.

Na konferenciji su objavljeni i rezultati specijalne studije slučaja o Srbiji i komparativne analize zdravstvenih sistema zemalja Balkana, koje je realizovao renomirani međunarodni listThe Economist.

Skup je uvodnim obraćanjem otvorila Liselot Martinenko Agerlid, savetnik i zamenik šefa misije Ambasade Švedske, a nakon nje prisutnima se obratio doc. dr Zoran Mihailović, pomoćnik ministra zdravlja

Profesor Džon Mekdonousa Harvard Univerziteta, čuveni stručnjak za zdravstvenu politiku koji je učestvovao u izradi i usvajanju ObamaCare-a, predstavio je rezultate nezavisne evaluacije PVA sistema koju su realizovali stučnjaci sa Harvarda. „Naši zaključci su da je sistem efikasan i dobar za zemlje kao što je Srbija. Uvođenje bi povećalo dostupnost lekova i transparentnost prilikom donošenja odluka, što je isplativo za stanovništvo Srbije“, izjavio je on.

Poslušajte njegovo predavanje:

Foto: Color Press Grupa

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.