U IME PACIJENATA: Poslušajte govor Jelene Čugurović iz „Inicijative za inovativni pristup poboljšanju dostupnosti novih lekova u Srbiji“

0

U hotelu Metropol, u petak 8. aprila, održana je konferencija pod nazivom „Koliko smo blizu savremenom lečenju u Srbiji“ u organizaciji magazina Diplomacy & Commerce u sindikaciji sa londonskim Ekonomist-om, na temu unapređenja dostupnosti savremenih terapija za pacijente u Srbiji. Na skupu su cenjeni svetski i domaći stručnjaci predstavili sistemsko rešenje za transparentnu, savremenu i efikasnu Listu lekova u Srbiji – tzv. „Sistem za pragmatičnu procenu vrednosti – PVA sistem", čijim bi se uvođenjem rešio problem dugogodišnje blokade ulaska novih terapija na Listu lekova i pacijentima u Srbiji omogućio pristup savremenim terapijama. U tom smislu Srbija se nalazi među zemljama sa najtežom situacijom u Evropi, budući da u periodu od pet godina Lista lekova nije dopunjena uvođenjem praktično nijedne inovativne terapije.

Na konferenciji su objavljeni i rezultati specijalne studije slučaja o Srbiji i komparativne analize zdravstvenih sistema zemalja Balkana, koje je realizovao renomirani međunarodni list The Economist.

Skup je uvodnim obraćanjem otvorila Liselot Martinenko Agerlid, savetnik i zamenik šefa misije Ambasade Švedske, a nakon nje prisutnima se obratio doc. dr Zoran Mihailović, pomoćnik ministra zdravlja

U ime pacijenata, prisutnima se obratila Jelena Čugurović, predstavnica „Inicijative za inovativni pristup poboljšanju dostupnosti novih lekova u Srbiji“, koja je apelovala na državne organe da što pre reše problem dostupnosti savremenih lekova.

Poslušajte njeno izlaganje:

Foto: Color Press Grupa

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.