POSLUŠAJTE PANEL DISKUSIJU: Konferencija "Koliko smo blizu savremenom lečenju u Srbiji"

0

U hotelu Metropol, u petak 8. aprila, održana je konferencija pod nazivom „Koliko smo blizu savremenom lečenju u Srbiji“ u organizaciji magazina Diplomacy & Commerce u sindikaciji sa londonskim Ekonomist-om, na temu unapređenja dostupnosti savremenih terapija za pacijente u Srbiji. Na skupu su cenjeni svetski i domaći stručnjaci predstavili sistemsko rešenje za transparentnu, savremenu i efikasnu Listu lekova u Srbiji – tzv. „Sistem za pragmatičnu procenu vrednosti – PVA sistem", čijim bi se uvođenjem rešio problem dugogodišnje blokade ulaska novih terapija na Listu lekova i pacijentima u Srbiji omogućio pristup savremenim terapijama. U tom smislu Srbija se nalazi među zemljama sa najtežom situacijom u Evropi, budući da u periodu od pet godina Lista lekova nije dopunjena uvođenjem praktično nijedne inovativne terapije.

Na konferenciji su objavljeni i rezultati specijalne studije slučaja o Srbiji i komparativne analize zdravstvenih sistema zemalja Balkana, koje je realizovao renomirani međunarodni list The Economist.

Skup je uvodnim obraćanjem otvorila Liselot Martinenko Agerlid, savetnik i zamenik šefa misije Ambasade Švedske, a nakon nje prisutnima se obratio doc. dr Zoran Mihailović, pomoćnik ministra zdravlja

Nakon izlaganja, održana je panel diskusija na kojoj su učestvovali prof. Džon Mekdonou, prof. David Danko i njegov kolega sa Korvinus Univerziteta prof.Mark Molnar, stručnjak za zdravstvenu ekonomiju, Martin Kering iz „The Economist-a“, kao i domaći stručnjaci sa Farmaceutskog fakulteta prof. dr Nataša Bogavac Stanojevići dr sc. Dragana Lakić. Na panelu je zaključeno da je neophodno postojanje transparentnog procesa za poboljšanje pristupa inovativnim terapijama, a diskutovane su i mogućnosti implementiranja PVA sistema u postojeću praksu stavljanja lekova na Listu lekova.

Poslušajte panel:

Foto: Color Press Grupa

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.