PAMTIMO GA KAO ĐOLETA HAUBICU IZ KAKO JE PROPAO ROKENROL: Ko je zapravo Džoni Racković

0

“Da ti i ja malo zanemarimo tog Darka. On je sitan kalibar. Pa ne zovu mene džabe Đole Haubica”. Ovu čuvenu repliku upućenu Anici Dobri iz druge priče “Nije sve u ljubavi (ima nešto i u lovi” omnibusa “Kako je propao rokenrol” izgovorio je beogradski andergraund slikar, pesnik, glumac Nenad Racković Džoni.

Svojim iskrenim, za ovo vreme atipičnim, ispoljavanjem umetničke poetike, Džoni je uvek bio u pravo vreme na pogrešnom mestu ili u pogrešno vreme na pravom mestu. Gradom još kruže legende o njegovim performasima u Bitef teatru u prvoj polovini 90-ih. Uvek spreman na ličnu žrtvu zarad ideje, Džoni se pamti i po postovanju na nekad popularnom Trećem kanulu, kada je u programu uživo podigao majicu preko glave uz reči: “neću spustiti majicu dok Slobodan Milošević ne ode s vlasti”.

Iako je daleko više radio u pozorištu, zahavljujući filmskim ulogama, pretežno efektnim minijaturama, pokazao je da poseduje dramski talenat. Na filmu je debitovao u već spomenutom omnibusu “Kako je propao rokenrol” (1989) rediteljskog trija Pezo-Slavica-Gajić, a zatim je igrao u “Crnom bombarderu” (1992) Darka Bajića, “Marble Assu” (1995) Želimira Žilnika i “Rokenrol uzvraća udarac” (2006) Petra Pašića.

Simaptične epizode ostvario je u Boljem životu i “Porodičnom blagu”.

Džoni živi i radi u Beogradu. Njegova slikarska dela su veoma cenjena u umetničkim krugovima.

Foto: Printscreen/Youtube

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.