ZLATNO PRAVILO: ZAPAMTITE BROJ 10, on će vam pomoći da smršate 3 kilograma do kraja meseca

Stručni časopis Cell Metabolism posvećen metaboličkim promenama došao je do zanimljivih zaključaka po pitanju mršavljenja.

Naime, studije koje su sprovedene na velikom uzorku muškaraca i žena životne dobi od 20 do 50 godina pokazale su kako je za održavanje telesne težine, ali i skidanje kilograma nakupljenih tokom jeseni i zime potrebno u svakodnevnu rutinu uvrstiti samo jedan čaroban broj.

Reč je o broju 10 koji bi se trebao usko vezati uz naše dnevne prehrambene navike i postati deo svakodnevne rutine.

Kako funkcioniše pravilo broja 10?

Pravilo broja 10 vrlo je jednostavno, a objašnjava koliki treba biti razmak između prvog i zadnjeg obroka u danu. Ova navika je vezana za metabolizam i probavni sistem koji tokom dana radi punom parom, a noću bi se trebao odmarati.

Ako doručkujete u 8 sati, vaš poslednji obrok u danu trebao bi biti 10 sati kasnije, odnosno trebali bi prestati da jedete između 6 i 7 sati.

Tokom istraživanja, praćene su svakodnevne prehrambene navike ispitanika, a prema rezultatima, više od dve trećine njih jede tokom 15 sati, odnosno dokle god su budni.

Ista skupina ljudi je za potrebe istraživanja u prehranu uvrstila pravilo od 10 sati i to u razdoblju od tri nedelje i to bez ikakvih promena u meniju.

Rezultati su bili i više nego zadovoljavajući jer su nakon 21 dana:

- prosečno smršali tri kilograma

- imali su više energije

- nivo šećera u krvi je bio besprekoran I pohvalili su se boljim snom.

Izvor: nadlanu

Pogledajte još