Vitka dama

Breza je drvo koje se može naći posvuda i bez obzira na to što postoje dve vrste – bela i cvetna (ili severna) – obe su jednako lekovite

Lišće breze se bere u proleće jer je tad već potpuno razvijeno. Treba ga sušiti u hladu, na promaji. Za lek se takođe skupljaju sok i rese. Sok se vadi krajem februara i marta, a kora se prikuplja u proleće i na jesen. Lekoviti su i pupoljci jer sadrže mnogo eteričnog ulja, koje povoljno deluje na disajne puteve.

Kupka od brezinog lišća koristi se za lečenje lišajeva na koži i raznih drugih kožnih dermatida.

Čaj od brezinog lišća i resica pojačava izlučivanje mokraće i odstranjuje kiselinu iz organizma. Takođe, leči groznicu, reumatske bolesti i vodenu bolest, uklanja belančevine u mokraći i čisti krv.

Čaj protiv vodene bolesti:
5g lista breze,
5g ruzmarina,
5g lista koprive,
10g rastavića i
10g borovnice.

Jedna kašika smeše prelije se čašom vrele vode. Ohlađen čaj po želji zasladiti medom.

Čaj protiv reumatizma i gihta: napraviti mešavinu iste količine lista breze, koprive i kore krkavine.

Čaj protiv bubrežnih kamenaca: pripremiti čajnu mešavinu od lista breze, pirike, čestoslavice i vodopije.

Radi čišćenja krvi, pluća od šlajma, peska u bubrezima, kožnih osipa i avitaminoze, u proleće se pije sledeći koktel: iz stabla se iscedi 5–6 kašika svežeg soka i pomeša se s kozjim mlekom i medom, ili sa malo vina.

Urološki čaj: napravi se mešavina od: list breze (20%), kukuruzna, svila (15%), list borovnice (10%), vranilovka (15%), list koprive (15%), list medveđeg grožđa tj. uve (20%) i biljka sitnica
(5%).

Ako se ovaj čaj pije protiv upale bubrega, potrebno je kašiku  mešavine preliti čašom hladne vode, poklopiti, zagrejati do vrenja, ostaviti da se hladi sat vremena, pa procediti. Piti tri puta dnevno posle jela, po čašu nezaslađenog čaja.

Za lakše mokrenje, tri puta dnevno se uzme kašika sitno samlevenog lišća breze. List treba da se usitni pre same upotrebe.

Protiv zapaljenja prostate i otežanog mokrenja pomeša se po 30 g lista breze, uve, rastavića i 10 g cveta podbela. Jednu kašiku mešavine kuvati oko 5 minuta u 2 dl vode, poklopiti i ostaviti da stoji 3 sata. Procediti i piti mlako 2–3 puta dnevno pre jela.

Od pupoljaka i listova breze priprema se jedan od najboljih prirodnih diuretika – čajni uvarak (čaj se ne kuve, već se preliva vrućom vodom).

Sok i vino od breze: U proleće, kad „ožive“ i krenu sokovi, probuši se rupa u stablu breze i stavi se tanka cevčica pomoću koje se izdvaja brezov sok. Posle toga rupa se zatvori drvenim klinom. Iz jednog stabla se može dnevno nakupiti 4–5 litara soka, a oko 150–170 l u sezoni! Često bušenje istog stabla smanjuje otpornost drveta prema gljivičnim zarazama. U soku se nalazi šećer, a ako ga stavimo na vatru da provri, dobijamo brezovo vino. Sok i vino su odlični za lečenje ateroskleroze, gojaznosti i bubrežnih kamenaca.

http://lisa.burda.co.yu/

Pogledajte još