POBEDITE PSIHU: Trikovi za topljenje kilograma bez dijete

Često ćete u narodu čuti izreku da su oči veće od želuca, a zašto dolazi do toga? Naime, fiziološke  porebe našeg organizma nisu uvek usklađene sa signalima u koje nas uverava naš mozak. Nekad pokušavamo da uverimo sami sebe da nismo gladni iako možda jesmo i obrnuto. Naučno je dokazano da se pomoću psiholoških igrica lako možemo oslobditi unošenja viška kalorija i mi vam otkrivamo kako.

Jedite iz manjeg tanjira

Ako jedete hranu iz većeg tanjira, imaćete osećaj da niste dovoljno jeli zbog čega postoje velike šanse da ćete ostati psihološki gladni i da ćete tražiti još hrane. Jedete li tu istu količinu hrane s manjeg tanjira nećete imati potrebu za dodatnom porcijom.

Čitajte etikete na proizvodima

Oni koji čitaju nalepnice na proizvodima s navedenim sastojcima i brojem sadržanih kalorija, u proseku jedu 5 posto manje hrane od onih koji to ne čine.

Pijte vodu pre obroka

Istraživanje u trajanju od 12 nedelja koje je obuhvatilo 48 osoba između 55 i 75 godina, dokazalo je da su oni koji su pre obroka popili dve čaše vode, izgubili 2 kilograma više od onih koji to nisu činili, a bili su na istom režimu ishrane.

Noću izbegavajte "osvetljene" uređaje

To se prvenstveno odnosi na osvetljene ekrane televizora ili računare. Na to nas upozorava eksperiment sproveden na miševima izloženim mraku, prigušenom svetlu te svetlu u mračnom okruženju. Poslednja grupa se ugojila za 50 posto više od onih u mraku.

Budite oprezni u društvu prijatelja

Više ćete jesti u društvu prijatelja nego nepoznate osobe. To se objašnjava "sigurnim" položajem koji nam pruža bliska osoba jer se prećutno pretpostavlja da ona opravdava vaše navike u ishrani.

Izbegavajte reklame koje pozivaju na vežbanje

Paradoksalno, ali kod velikog broja ljudi izloženih reklamama za vežbanje javlja se želja za jelom. Možda su slike oznojanih žena i muškaraca doživljene kao odrađeno vežbanje nakon kojeg izgubljenu energiju barem delomično treba povratiti pokojim zalogajem.

Izvor: NaDlanu
Foto: Pixabay.com

Pogledajte još