MISTERIOZNO, MAGIČNO, LEKOVITO: VASKRŠNJE JAJE – Kakva simbolika se krije u njemu?

0

Crveno jaje je univerzalni simbol vaskršnji praznika svuda u svetu a mit o postanku sveta iz jaja poznat je kod mnogih starih naroda poput Feničana, Vavilonaca, Egipćana….

Kod Srba postoji bezbroj verovanja i običaja u kojima jaje ima važnu ulogu. Ono se stavlja u prvu brazdu, u žito i lan prilikom sejanja, razbija se o rog volu pred oranje, a koristi se i kao odbrana od uroka I grada.

U Stigu je običaj da žena kada prvi put vidi malo dete daruje mu paru “sreće radi”, a jaje “života radi”.

SUTRA JE VELIKI PETAK: Dan kada se čuje TIŠINA, dan kada vam se može ostvariti JEDNA ŽELJA

Kroz istoriju jaje je uvek predstavljalo nešto misteriozno, magično i lekovito. U paganskim vremenima jaje je bilo simbol ponovnog rođenja zemlje posle duge i teške zime.

S dolaskom hrišćanstva jaje nije ostalo samo simbol ponovonog rađanja prirode već i symbol ponovnog rađanja čoveka. Prvo bojenovasrkšnje jaje stavlja se na počasno mesto u kuću a zove se čuvarkuća ili strašnik. Za njega se veruje da štiti kuću i imanje a nekad je bio običaj da ga kad naiđe nevreme domaćin iznese na dvorište kako bi nevreme zaobišlo imanje. Čuvarkuća se čuva do narednog Vaskrsa a smatra se velikom nesrećom ako se razbije.

Vaskrs je najradosniji praznik, tada odlaze u hramove I oni koji to inače ne rade. Posle službe običaj je a se ukućani najpre kucaju crvenim jajima a onda nastavljaju sa slavljem.

Izvor: nadlanu

Foto: Yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.