U Srbiji oko 68 odsto piratskog softvera

BEOGRAD, 9. aprila 2007. (Beta) - U Srbiji je oko 68 odsto softvera nelegalno, a piraterija je najveća u malim preduzećima, preduzetničkim radnjama i kod kućnih kompjutera, izjavila je menadžer prodaje u "Majkrosoft softveru" Miljana Otašević.

Ona je agenciji Beta rekla da je u velikim i srednjim preduzećima koja posluju u Srbiji stepen legalizovanog softvera najveći i ocenila da su te kompanije na dobrom putu da se približe svetskom proseku po udelu legalnih programa koje koriste.

"Jako veliki broj šećerana, pivara i velika prduzeća koja kupe svetske kompanije automatski dobijaju licence po ugovorima koje njihove majke firme imaju s 'Majkrosoftom'", navela je Otaševićeva.

Prema njenim rečima, u malim preduzećima je nelegalno između 70 i 75 odsto softvera, dok je najviše piratskih programa u malim preduzećima do 10 kompjutera i kod preduzetnika.

Legalizacija "Majkrosoftovih" kompjuterskih programa u Srbiji počela je pre pet godina, kada je 99 odsto svih programa te IT kompanije bilo nelegalno.

Otaševićeva je ocenila da je stepen piraterije u Srbiji u tom periodu znatno brže opadao nego u zemljama u okruženju i navela da je Srbija sada na nivou Rumunije, gde "Majkrosoftova" kancelarija postoji 10 godina.

Ona je kazala da je težnja "Majkrosofta" da računari koji se prodaju u Srbiji imaju legalni operativni sistem i dodala da korišćenje legalnih programa obezbeđuje tehničku podršku, servis, zaštitu od virusa, pravo na nove verzije softvera, popust za obuku zaposlenih i niz drugih povoljnosti.

Prema podacima BSA (Business Software Alliance), prve organizacije koja se bavi "promovisanjem bezbednog i legalnog digitalnog sveta", 39 odsto softvera u svetu je piratizovano. U razvijenim zemljama taj procenat je između 25 i 30 odsto.

Pogledajte još