ZA ROMANTIČNE DUŠE: Dragulj sa obala reke Adiđi

Posle Venecije drugi grad po veličini u regiji Veneto. Danas važan saobraćajni čvor i bogat trgovački centar na obalama reke Adiđi. Međutim, kad se u priču o Veroni uključe istoričari, točak vremena neminovno sa vraća unazad. Sve do četvrtog veka pre naše ere. Odnosno, do datuma kada je ova naseobina zvanično osnovana.

(old_image)

Istoričari umetnosti ne kriju opčinjenost ovim gradom. Za njih Verona je grad bogate istorije i kulture, fascinantni dragulj evropske arhitekture i umetnosti. Palate, raskošne vile, velelepni mostovi koji spajaju obale reke Adiđi, kao i brojne crkve i manastiri gotskog i renesansnog stila, samo su deo onoga što Verona danas može da ponudi znatiželjnicima i ljubiteljima lepog.

Kon Tiki Travel - Magični gradovi Italije za samo 179 evra Firenca, Verona i Venecija. Magični gradovi Italije. Ovo je i ime Kon Tikijeve praznične ture Pet dana uz tri noćenja. Prevozno sredstvo – autobus. Luksuzan i više nego idealan za ovakvu vrstu putovanja. Polazak Kon Tikijevog autobusa je 29. aprila. Čeka vas čarolija prelepe i mistične Venecije. Šetnja Veronom i Firencom uz panoramsko razgledanje gradova. Smeštaj u hotelima sa tri zvezdice i sve to za samo 179 evra

Za romantične duše Verona je pre svega grad ljubavi. Grad Romea i Julije, čija je iskrena ljubav s tragičnim krajem, ovekovečena u nenadmašnoj drami Vilijama Šakspira. Nije tajna da gotovo svaki od tri miliona turista, toliko ih zapravo godišnje poseti Veronu, obavezno odlazi do ulice Kavelo i kuće iz 1.200 godine u kojoj je živeo legendarni Romeo Montegi. Ili, do manastira sv. Frančeske u kojem je grob nesrećne Julije Kapuleti. Tradicija je da se osim buketa cveća na grobu ostavi i lična poruka...

Verona se ponosi i svojim crkvama, odnoso manastirima. Najatraktivnija je svakako crkva San Zeno Mađore, za mnoge možda i najlepša romanska građevina ovog dela Italije. Temelji ove crkve podignuti su u petom veku ali je konačan izgled, trobrodna bazilika sa ravnim krovom, dobila negde posle 1.117. godine. Zanimljivost je i odvojeni, visoki zvonik sazidan 1.045 godine. Na bronzanim ulaznim vratima crkve San Zeno Mađore su reljefi sa fragmentima iz Biblije, a fasada i prozori privlače pažnju zarad bogato ukrašenih reljefa sa prizorima iz jevanđelja...Atrakcija Verone su i crkva Santa Anastazija, crkva sv. Bernardina, svete Marije Organo...Palata del Kapitano je takođe jedan od arhitektonskih dragulja grada baš kao i Gradska palata, odnosno gradski muzej sa zbirkom vrednih dela italijanskog slikarstva.
Ako već šetajući prelazite reku Adiđi učinite to na Ponte di Pijetra, bez dileme najlepšem mostu Verone.

(old_image)

Na jednoj od obala je i Avgustovo pozorište. Vredi ga videti. Ipak Verona ne bi bila to što jeste da nije njene Arene. Monumentalnog rimskog teatra sa 22.000 mesta, trećeg po veličini amfiteatra u Italiji s fascinantnom akustikom. Nije, dakle, slučajno što se u Veroni na početku svakog leta održava prestižni svetski Festival opere. Uostalom, nije nikakva tajna da je Arena jednako sugestivna i uzbudljiva kako za izvođače tako i za one koji prisustvuju događaju. A svaka operska predstava ovde i zaista jeste neponovljiv doživljaj. Baš kao što je to i Verona, grad večne ljubavi, sama po sebi.

Pogledajte još