#IAFC2016 - Đorđe Mišković: Najveći problem je nekontrolisani uvoz korišćene poljoprivredne mehanizacije

Konferenciju će otvoriti Marko Leone, prvi sekretar Ambasade Republike Italije, Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Freek Janmat, šef Ekonomskog odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Case study „Aktuelnosti na tržištu poljoprivredne mehanizacije“ predstaviće Đorđe Mišković, generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije i direktor Masferg Argo mehanizacije.

Koju poljoprivrednu mehanizaciju Srbija trenutno najviše izvozi?

- Srbija u poslednjih 10 godina nije dominantan izvoznik poljoprivrednih mašina. Trenutno se uglavnom izvoze manje količine priključnih mašina, dok za jedinog preživelog proizvođača trakora fabriku IMR nemamo podatke o izvozu. Od članica poslovnog udruženja izvoznika i uvoznika kompanije Agrovojvodina mehanizacija izvozi u zemlje regiona montirane traktora YTO, dok kompanija Agropanonka izvozi montirane traktore Belarus.

Sa kojom vrstom mehanizacije bi Srbija mogla da bude lider i konkurentna na regionalnom i evropskom tržištu?

- U trenutnoj međunarodnoj podeli rada Srbija nema komparativne prednosti u ovoj branši. Ukoliko bi se desilo neko značajnije ulaganje u ovu oblast, naša šansa su eventualno zemlje u regionu ili afričko tržiše, koje ne zahteva visoku specifikaciju trakora, uz manju primenu elektronike i informatike.

Koji su najveći problemi uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije?

- Najveći problemi se odnose na nekontrolisani uvoz korišćene poljoprivredne mehanizacije, koja se uvozi bez ograničenja godine proizvodnje, kao i bez kontrole emisije izduvnih gasova. Sledeći problem je finansiranje nabavke od strane poljoprivrednika, sto će se, nadamo se, prevazići merama iz Nacionalnog programa za ruralni razvoj kao i sredstima iz predprisutpnih fondova EU IPARD II.

Program konferencije i način prijave pogledajte na linku www.color.rs/iafc2016

Pogledajte još