#BABYFRIENDLY2016 - Dr Vladimir Vajs: Prirodni porođaj je lakši, bezbolniji i korisniji za bebu

Na panelu "Kako do lakšeg porođaja" učestvovaće dr Vladimir Vajs, specijalista ginekologije, opšta bolnica Bel Medic.

Kada trudnice imaju izbor između prirodnog porođaja i carskog reza i pitaju vas za savet šta im govorite?

- Prirodni porođaj je lakši, bezbolniji, korisniji za bebu. Ne zahteva akušerske intervencije. Ne dovodi do povreda mekih tkiva majke. Manji je obim krvarenje tokom porođaja kao i nakon njega. Lakši je oporavak nakon porođaja. Majka je sposobnija za prvi podoj. Lakši je kontakt "koža na kožu”, majke i deteta. Dete je rođeno u optimalnijim uslovima. Tok porođajnog mehanizma omogućava bolju funkcionalnost deteta po rođenju. Zahteva strpljenje, saradnju učesnika tokom porođaja. Manja je učestalost nadoknade krvi nakon prirodnog rađanja. Carski rez je složena hirurška procedura koja je opravdana samo ako postoji indikacija za njeno obavljanje, u slučaju ugroženosti majke, ploda, ili majke i ploda, odnosno prisutva stanja koja onemogućavaju prirodan put rađanju. Carski rez je 5 puta, odnosno 500 % teži oblik rađanja od prirodnog porođaja. Dovodi do većeg obima krvarenja, većeg gubitka krvi. Veća je mogućnost nastanka infekcija, povreda tkiva majke prilikom porođaja. Zahteva veću, brojniju, ekipu, složene uslove rada i obavljanja, obavezan je hospitalni tretman. Kontakt “ Koža na kožu” omogućen jedino ako se carski rez obavlja uz davanja regionalne analgezije. Dete je rođeno u manje optimalnim uslovima jer je prekinut prirodan tok rađanja, izostala je faza ekspulzije koja omogućava da se veća količina plodove vode istisne iz detinjih pluća. Duži je tok oporavka. Učestalije je davanje transfuzija, nadoknade krvi nakon operativnog tretmana.

Podržavate prirodni porođaj, bez epidurala. Iz kojih razloga i da li se ta metoda sve više vraća u svakodnevnu praksu?

- Epiduralna analgezija je nastala kao odgovor na indukovani ili stimulisani porođaj. Porođaj kod koga je prisutna upotreba medikamenata, radi ubrzanja toka rađanja, proizvodi intezivniji osećaj bolnosti, učestaliji i dugotrajniji, koji je morao da se na neki način ublaži. Jedan od najefikasnijih načina smanjenja boli je bila upotrebom regionalne anestezije. Ona je efikasna, smanjuje bolnost, ali zahteva primenu medicinske procedure. Upotreba regionalne analgezije dovodi do povećanja broja obučenih ljudi prisutnih tokom procesa rađanja. Remeti atmosferu intimnosti, spokoja, tišine tokom porođaja. Stvara veću buku, zahteva dodatni monitoring, što deluje anksioznije na porodilju pretvarajući je u objekat, a ne subjekat rađanja. Anksioznost je najveći neprijatelj uspešnom porođaju. Kod porodilje stvara privid da joj je neophodna tuđa pomoć što je uvodi u poziciju pacijenta i stvara umesto prirodnog toka dešavanja situaciju za koju je "neko drugi odgovoran”. Tokom prirodnog rađanja, mehanizam porođaja ne zahteva upotrebu analgezije. Očuvani vodenjak omogućava ravnomerniju raspodelu porođajnih sila koje se javljaju tokom kontraktilnosti uterusa što smanjuje intenzitet bola. “Čuvanje vodenjaka” do momenta rađanja, deluje blagotvornije na novorođenče, omogućava veću sigurnost kako za porodilju tako i za dete. Štiti majku od povreda mekog tkiva postepeno adaptirajući porođajni kanal.

Koje svetske tendencije za lakši porođaj bi mogle da budu primenljive i kod nas?

- Pravo na mogućnost izbora toka porođaja zasnovanog na objektivnoj proceni stanja porodilje i ploda. Uvođenja psihofizičke pripreme porodilje za čin rađanja uz prisustvo tima stručnjak ( babica, akušer, psiholog). Uvođenje objektivnog i savremenog savetovališta za trudnice gde će fokus biti na porodilji i njenim problemima. Primena pomoćnih sredstava, tokom čina rađanja, kada, porođaj u vodi, stolica za rađanje, promena položaja, aktivne vežbe, aktivan stav porodilje. Upotreba masaže, akupresure, akupunkture. Prisustvo oba roditeljana tokom porođaja. Uvođenje manjih, intimnijih porodilišta u "Mrežu zdravstvenih ustanova”. Veća uloga babice u procesu porođaja. Promena sistema školovanja babica.

Program konferencije i način prijave možete pogledati na linku www.color.rs/babyfriendly2016/

Pogledajte još