PREPOZNAJTE NA VREME: Prvi simptomi dijabetesa koje ne smete da ignorišete

Svoje ime "tihi ubica" ova bolest dobila je jer su njeni simptomi često prikriveni i teško se uočavaju, najčešće kada je bolest već uznapredovala.

Šta je dijabetes?

Kako se hrana svari, razlaže se na glukozu (šećer), koja stvara energiju i snagu našim ćelijama. Insulin, hormon kojeg stvara pankreas, transportuje glukozu iz krvi u ostale čelije tela. Međutim, ako ne postoji dovoljno insulina ili insulin ne radi kako treba, onda glukoza ostaje u krvnim sudovima uzrokujući da se nivo šećera u krvi poveća. Postoje tri glavna tipa dijabetesa: tip1, tip 2 i gestacijski dijabetes.

Tip 1 karakteriše činjenica da pankreas nije više u mogućnosti da stvara insulin i obično je ovaj slučaj karakterističan za decu, tinejdžere i mlađu populaciju. Gestacijski dijabetes se obično pojavljuje pred kraj trudnoće i obično nestaje posle porođaja. Najčešći oblik dijabetesa je tip 2 koji može biti uzrokovan prekomernom telesnom težinom, fizičkom neaktivnošću, genetskom predispozicijom, gestacijskim (trudničkim) dijabetesom u prošlosti, visokim krvnim pritiskom, smanjenim “dobrim” holesterolom ili visokim nivoom triglicerida.

Kao i svaka druga bolest, i dijabetes može izazvati niz komplikacija ukoliko se ne otkrije na vreme. Problemi se mogu javiti svugde, od oka, bubrega, nerava do reproduktivnih organa, krvnih sudova i desni. Ali, najozbiljniji problem su oboljenja srca i rizik od šloga. Zbog svega toga veoma je važno da ga prepoznate što pre.

OVDE pročitajte koji su to prikriveni simptomi dijabetesa koje nikako ne smete da ignorišete.

Pogledajte još