MEDIJI BRUJE: Ovo je najpolitizovanija Evrovizija u istoriji

Pevačica i tekstopisac Džamala pobedila je na takmičenju baladom pod nazivom "1944" kojom podeća na sovjetsko proterivanje Tatara s Krima u Sibir posle Drugog svetskog rata.

Pesma predstavnice Ukrajine, koja je Tatarka s Krima, protumačena je kao kritika ruske aneksije tog poluostrva 2014. godine, a finale ovogodišnje Evrovozije ocenjeno je kao najpolitizovanije do sada, naveo je Gardijan.
Džamala je uoči održavanja Evrovozije rekla da bi njena pobeda značila da su Evropljani "spremni sa čuju o bolu drugih ljudi", a nakon što joj je uručen trofej na muzičkom takmičenju pozvala je na "mir i ljubav".

Pevačica u pesmi "1944" govori o sovjetskoj deportaciji svog naroda, inspirisana pričama svoje prababe koja je doživela tu tragičnu epizodu sovjetske istorije. "Kada stranci stignu, dođu kod vas, sve vas pobiju i kažu mi nismo krivi, nismo krivi", glasi prva strofa. Sećanja na taj užas oživela su ruskom aneksijom Krima marta 2014: Tatari su pritvarani, njihove kuće su pretresane, a liderima njihove zajednice je zabranjen ulazak na tu teritoriju.

Rusija je protestovala protiv učešća Ukrajine na takmičenju za Pesmu Evrovoizije zbog "politizacije" teksta, smatrajući da je to suprotno propisu takmičenja koji zabranjuje "reči, govor ili gest političke ili slične prirode". Evrovizija je međutim procenila da je tekst "istorijske" prirode i odobrila pesmu.Međutim, govoreći o tekstu svoje pesme "1944", Džamala je,uoči finala, rekla da se "naravno radi i o 2014. godini".

"Ove dve godine su mnogo pojačale tugu u mom životu. Zamislite - kreativna ste osoba, pevač, ali dve godine ne možete da odete kući. Viđate svog dedu na Skajpu, koji ima 90 godina i bolestan je, ali ga ne možete posetiti. Šta bi trebalo da uradim, samo da pevam fine pesme i da zaboravim na to? Naravno da ne mogu to da učinim", rekla je Džamala u telefonskoj izjavi za Gardijan uoči finala Evrovizije.

Primajući trofej na takmičenju, ona je zahvalila Evropi i poželela dobrodošlicu u Ukrajinu, rekavši da "zaista svima želi mir i ljubav".
Na ovogodišnjoj Evroviziji uveden je novi sistem glasanja prema kojem se glasovi žirija iz država koje učestvuju dodeljuju odvojeno od telefonskih glasova.

Australija je posle glasova žirija vodila brojem poena, ali su telefonski glasovi doneli pobedu Ukrajini.

Evrovizija je ove godine prvi put prikazana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Beta

Pogledajte još