#CSRSRBIJA2016 - Boris Trivan: Priče o herojima i humanosti postoje, ali ostaju u zapećku portala i štampanih izdanja

Nakon prošlogodišnje konferencije na kojoj se govorilo o društveno odgovornom novinarstvu, ulozi i pomoći države i njenih institucija, radu fondacija, odnosu prema životinjama, ovogodišnja konferencija baviće se temama kao što su korporativno volontiranje, uloga društvenih medija u promociji odgovornog i neodgovornog ponašanja, društvenoj odgovornosti prema životnoj sredini i održivom razvoju.

Tokom pet panela i četiri studije slučaja čućemo različita mišljenja i iskustva profesionalaca iz oblasti društvene odgovornosti, predstavnike države, ambasada, nevladinih organizacija i kompanija.

Na panelu "Uloga digitalnih medija u promociji odgovornog i neodgovornog ponašanja" učestvovaće i Boris Trivan, programski direktor, Digital Communications Institute.

Koliko je bitna uloga medija u promovisanju odgovornog i neodgovornog ponašanja?

- Vrlo je bitna, možda i najvažnija. Nije samo stvar u tome ne promovisati društveno neodgovorno ponašanje, već mediji moraju biti pažljiviji kako svojim delanjem (ili nedelanjem) ne bi dali vetar u leđa onima koji će to percepirati pogrešno i koristiti negativno. Danas je svaki treći tekst u novinama otvoren poziv na linč nekog pojedinca, skupine ili ideje.

Da li su mediji zaboravili na lepe priče, priče o herojima, humanosti, društveno-odgovornom ponašanju?

- Nije stvar da li su zaboravili ili nisu. Stvar je u tome da daju prednost sadržajima koji su zicer za čitanost, a sve nauštrb kvalitetnih novinarskih tekstova. Priče o herojima i humanosti postoje, ali ostaju u zapećku portala i štampanih izdanja jer mediji podilaze ukusu čitalaca koji su gladni jeftinog senzacionalizma. Priča o babi koju je unuk ubio čekićem zbog penzije će nepogrešivo više pažnje skrenuti nego priča o malim herojima među nama, no to svakako ne znači da je kvalitetnija i važnija za društvo.

Kako biste ocenili današnju sliku korporativne društvene odgovornosti u Srbiji?

- Kao ružan marketing. Sa svega par izuzetaka, korporativni sektor se prema društveno odgovornim akcijama odnosi kao prema prilici da se izreklamira na kompenzaciju, a sve pod plaštom humanosti, koja zbog razloga iz kojih se radi više ne može da se shvati kao humani čin, već kao jeftina reklama upitne moralne težine.

Kompletan program konferencije i način prijave pronađite na linku www.color.rs/csrsrbija2016/

Pogledajte još