#CSRSRBIJA2016 - Jelena Šarenac, Henkel: Održivo poslovanje je nezaobilazna vrednost u poslovanju svake ozbiljne kompanije

Nakon prošlogodišnje konferencije na kojoj se govorilo o društveno odgovornom novinarstvu, ulozi i pomoći države i njenih institucija, radu fondacija, odnosu prema životinjama, ovogodišnja konferencija baviće se temama kao što su korporativno volontiranje, uloga društvenih medija u promociji odgovornog i neodgovornog ponašanja, društvenoj odgovornosti prema životnoj sredini i održivom razvoju.

Tokom pet panela i četiri studije slučaja čućemo različita mišljenja i iskustva profesionalaca iz oblasti društvene odgovornosti, predstavnike države, ambasada, nevladinih organizacija i kompanija.

Na panelu "Održivi razvoj" učestvovaće i Jelena Šarenac, Head corporate communication, Henkel Serbia i Henkel Adria.

Strategija održivosti vaše kompanije je "Ostvariti više sa manje". Šta sve ona podrazumeva?

- U osnovi Henkelove strategije održivosti nalazi se ideja „Ostvariti više sa manje“ u skladu sa kojom se pristupa svim poslovnim procesima i aktivnostima. To podrazumeva ostvarivanje veće efikasnost uz korišćenje manje resursa čemu u prilog govore i rezultati iz prošle godine kada smo ostvarili sve ciljeve koje smo postavili u okviru Strategije održiIvosti, za period 2011-2015. Na globalnom nivou smo poboljšali odnos između ostvarene vrednosti i ekološkog otiska za čak 38 odsto. Ostvarena je ušteda u potrošnji energije za 18 odsto, povećana je bezbednost na radu za 33 odsto, upotreba vode je smanjena za 23 odsto dok je količina otpada koji se generiše smanjena za 17 odsto. Zahvaljujući ovim rezultatima, Henkel je u 2015. godini ponovo svrstan u indeks „100 najodrživijih globalnih korporacija na svetu“. Henkel Srbija već dugi niz godina ostvaruje odlične rezultate na polju održivosti i svakako doprinosi ukupnom rezultatu kompanije i ostvarivanju ciljeva strategije održivosti na globalnom nivou. Henkelova fabrika u Kruševcu za proizvodnju praškastih i tečnih deterdženata i sredstava za kućnu hemiju, po mnogo čemu prednjači u rešenjima koja doprinose održivoj proizvodnji. To je prva fabrika u Srbiji koja je u maju 2012. dobila sertifikat ISO 50001 za energetsku efikasnost. U fabrički toranj je ugrađen top filter koji potpuno zadržava sve vrste vazdušnih čestica i mikročestica, koje ostaju u vazduhu nakon procesa proizvodnje, tako da je vazduh koji se ispušta potpuno čist. Zahvaljujući potpuno zatvorenom sistemu za prečišćavanje voda, nemamo otpadnih voda iz fabrike, jer se voda prečišćava i ponovo koristi u proizvodnji. Ove godine očekujemo i LEED (Leadership in energy and environmental design) sertifikat, čime ćemo postati prva fabrika u Srbiji sa ovim sertifikatom. U septembru 2015. godine SEKOPAK je istakao značajan doprinos Henkel Srbija u ispunjenju nacionalnih ciljeva za smanjenje emisije CO2 i upravljanje otpadom. Tom prilikom nam je uručen „Sertifikat za smanjenje emisije štetnih gasova i postignutih rezultata u upravljanju otpadom“.

Na koji način vi razumete održivost i održivo poslovanje?

- Održivo poslovanje je danas neophodnost i nezaobilazna vrednost u poslovanju svake ozbiljne kompanije širom sveta a tako bi trebalo da bude i kod nas. Tehnologije nude različite modele koji mogu da doprinesu povećanju proizvodnje a da se pri tom vodi računa o čovekovoj sredini i da se ona ne zagađuje. Održivo poslovanje je odraz svesti prema odgovornosti za našu planetu i buduće generacije. U Henkelu je održivost jedna od pet vrednosti i nalazi se u osnovi Henkelove strategije, poslovnih procesa i svakodnevnih aktivnosti zaposlenih. Naši brendovi i proizvodi se razvijaju u skladu sa našom strategijom održivosti, takođe se trudimo da edukujemo naše potrošače, na koji način mogu da doprinesu održivosti pravilnim korišćenjem naših proizvoda.

Na koji način stimulišete vaše zaposlene, ali i klijente, da budu društveno odgovorni?

- U održivom poslovanju naše kompanije, zaposleni imaju ključnu ulogu. To se najbolje vidi u okviru projekta „Ambasadori održivosti” gde naše kolege pohađaju obuku iz oblasti održivosti a zatim svoje znanje prenose đacima osnovnih škola na posebnim radionicama. Kroz ovaj program smo od 2012. godine, edukovali oko 6.200 Ambasadora održivosti i koji su preneli poruku o održivosti do 63.000 dece školskog uzrasta u čak 43 države. Ovim programom bile su obuhvaćene i škole u nekoliko gradova u Srbiji, a u planu su nove radionice u školama u Beogradu i u Kruševcu. Važno je istaći da se održivost posmatra kroz ceo lanac vrednosti poslovanja kompanije, stoga svi koji učestvuju u poslovanju i stvaranju proizvoda, dobavljači, partneri, maloprodaja i ostali saradnici, takođe moraju da razmišljaju i da rade u skladu sa Henkelovom strategijom održivosti.

Kompletan program konferencije i način prijave pronađite na linku www.color.rs/csrsrbija2016/

Pogledajte još