#MOJAKRAVICAFOODTALK2016 - Mr Goran Sečujski: I pored mnogih manifestacija, gastronomski turizam nije jasno izražen

Konferenciju otvara Christine Moro, Ambasadorka Francuske, Goran Sečujski, sekretar za privredu Grada Novog Sada, a svim prisutnima obratiće se i Ženja Aćimović, glavna urednica kulinarskih izdanja Color Press Grupe. Ovogodišnja konferencija, pod sloganom "Food Revolution", predstaviće nove tehnike i trendove u globalnoj kuhinji, novu publiku restorana u regionu kao i nova imena na regionalnoj vinskoj sceni.

Pored zanimljivih panela i studija slučaja posetioci "Moja Kravica Food Talk 2016" konferencije imaće priliku da degustiraju hranu i vino u Experience Zone-i gde će se predstaviti više od 20 izlagača iz regiona.

O gastronomskom turizmu, preduzetništvu i promociji razgovarali smo sa mr Goranom Sečujskim, članom Gradskog veća za privredu, koji će govoriti na otvaranju konferencije.

Kako biste ocenili današnju sliku gastronomskog turizma u Novom Sadu i šta je ono što je potrebno uraditi kako bi ova vrsta turizma još više zaživela?

- Za Novi Sad i okolinu se može reći da imaju posebnu kulturu pripremanja i konzumiranja hrane i vina, ali mislim da u punom značenju, kao poseban oblik turizma, gastronomski turizam u Novom Sadu nije dovoljno razvijen. Činjenica je da u Novi Sad i pojedina prigradska naselja dolaze ljudi, pre svega iz drugih gradova Srbije, zbog određenih restorana i hrane koja se priprema u njima, kao i na manifestacije koje su posvećene određenoj hrani, međutim gastronomski turizam ipak nije jasno izražen. Gastronomski turizam je u nacrtu Strategije razvoja turizma Republike Srbije do 2025. godine prepoznat kao novi trend savremenog turizma. Istraživanja pokazuju da više od trećine turističke potrošnje odlazi na hranu, a da jedna petina turista iz Evrope kao glavni razlog za odlazak na odmor navodi kulturno iskustvo, koje podrazumeva i gastronomiju. Da bi ovaj oblik turizma još više zaživeo u Novom Sadu, potrebno je da bude prepoznat u strateškim dokumentima Grada Novog Sada, pre svega u delu koji se odnosi na turizam. Prvi korak smo napravili prošle godine kada smo usvojili akcioni plan eko i etno turizma i deo mera iz ovog dokumenta ugradili u Strategiju održivog razvoja Grada Novog Sada. U narednom periodu moramo usvojiti i Program razvoja turizma u kojem ćemo značajno mesto posvetiti gastronomskom turizmu. Dalje, potrebno je postojeće manifestacije, posebno one posvećene određenoj hrani, odnosno njihove organizatore međusobno povezati, kao i sa turističkim agencijama, hotelima i drugim ugostiteljskim objektima. Pojedine turističke agencije iz Novog Sada koje se bave receptivnim turizmom predstavile su prošle godine zanimljive ponude koje su na indirektan način u vezi sa gastronomijom, kao što je na primer vinski pasoš. Dakle, u ovoj oblasti se nešto pozitivno dešava, ali je potrebna bolja koordinacija svih učesnika na tržištu, jača promocija i povezivanje drugih turističkih proizvoda sa gastronomskim turizmom, kao što su na primer kongresni i ekoturizam.

Novi Sad gaji kulturu festivala, bazara i ostalih manifestacija na kojima se predstavljaju mali preduzetnici. Na koji način Grad podržava i promoviše preduzetništvo i ovaj vid zapošljavanja?

- U Novom Sadu se godišnje održi preko 200 manifestacija. Veliki broj tih manifestacija su podržane od strane Grada Novog Sada – finansijski, organizaciono, promotivno i na druge načine. Manifestacije koje podržava Gradska uprava za privredu i Turistička organizacija Novog Sada su direktno vezane za preduzetništvo, poljoprivredu i turizam. Podržali smo događaje koji podstiču preduzetništvo, sticanje određenih preduzetničkih veština, povezivanje sa potencijalnim investitorima, mentorima i drugim, zatim manifestacije posvećene medu, futoškom kupusu, organskoj hrani i zdravom načinu života, vinu, modi i mnoge druge. Od 2015. godine pojačali smo podršku poljoprivrednim proizvođačima, kroz subvencionisanje kamatnih stopa za poljoprivredne kredite, učešće u troškovima izdavanja sertifikata u organskoj proizvodnji, proizvodnji meda i futoškog kupusa, nabavku opreme, semena, sredstava za zaštitu bilja. Navedeno mnogo znači našim poljoprivrednim proizvođačima, oni to shvataju kao snažnu podršku lokalne samouprave, a brojne manifestacije su prilika da predstave svoje proizvode i načine proizvodnje.

Kako biste ocenili inovativnost u preduzetništvu? Da li novi preduzetnici prate svetske trendove i unose novine na tržište, pogotovo u oblasti gastronomije?

- Precizan odgovor na ovo pitanje zahteva jedno detaljno istraživanje upravo na temu inovativnosti u oblasti gastronomije. Međutim, ako jednostavno pogledamo razloge popularnosti pojedinih ugostiteljskih objekata u Novom Sadu, onda se ona može povezati i sa njihovom inovativnošću i kreativnošću, koja ne mora da znači ponudu novih jela, već i nove načine njihove pripreme i ponude gostima. Ono što bih izdvojio kao prostor za poboljšanje jeste u oblasti primene digitalnih tehnologija, koje su promenile i dalje menjaju mnoge oblasti poslovanja i života. Danas je u svetu veoma popularan termin food-tech koji se, pojednostavljeno, odnosi na primenu novih tehnologija u proizvodnji i bezbednosti hrane, ali i primeni savremene komunikacione tehnologije koja distribuciju hrane do konačnog potrošača čini efikasnijom. Novi Sad je lider u tehnološkom preduzetništvu u Srbiji, sedište je nekoliko fakulteta i instituta koji su direktno u funkciji proizvodnje hrane, gastronomije i turizma. S druge strane imamo dugu tradiciju u pripremi raznih jela iz srpske, mađarske, slovačke i drugih kuhinja, imamo dva kvalitetna brenda – Futoški sveži i kiseli kupus i Fruškogorski lipov med, imamo kvalitetna vina, plodno zemljište. Kada povežemo nauku, preduzetnički duh, prirodna bogatstva, tradiciju i kulturu, siguran sam da možemo biti inovativniji, ali i prepoznatljiviji i u mnogo širim okvirima.

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavama za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalk2016/

Pogledajte još