BIZARNE STVARI koje nam se događaju dok spavamo

1. Čišćenje beskorisnih informacija

Svakog dana, od trenutka kada se probudiš, tvoj mozak upija mnoštvo raznih informacija. Srećom, dok ti spavaš, tvoj mozak sortira te iste informacije i zaboravlja stvari, koje ne trebaš pamtiti.

2. Brzo pomeranje očiju

Tvoje oči kreću se velikom brzinom, u fazi spavanja koja je poznata kao REM faza. To je faza u kojoj se pojavljuju snovi, a tvoje oči na taj način odgovaraju na doživljaj promena scena ili koncepta u okviru snova. To je povezano s moždanim aktivnostima, što objašnjava zašto čak i slepe osobe doživljavaju takve pokrete dok spavaju.

3. Gubitak težine

Tada ne konzumiraš ništa, znojiš se i dišeš pa tako možeš i izgubiti nešto težine, posebno ako dovoljno spavaš svake noći, što podrazumeva 7-8 sati sna. U stvari, dok spava, prosečna osoba sagoreva oko 60 kalorija po satu. Nije mnogo, ali smo svakako srećniji zbog te činjenice.

4. Paraliza

Tokom REM faze sna, što je faza dubokog sna, u kojoj se snovi zapravo i pojavljuju, mišići u ruci postaju privremeno paralizovani, što je dobro, posebno ako sanjaš da udaraš nekog

5. Rešavanje problema

Iako možda misliš kako tvoj mozak odmara dok spavaš, on zapravo radi na rešavanju problema, oko kojih si se brinula tokom dana. Jedna od teorija zašto je to tako, podrazumeva snove, koji su vrlo vizuelni pa nam omogućuju da razmišljamo "izvan okvira" i tako rešimo problem.

6. Ne osećamo mirise

Možda si se jutros probudila uz slatke mirise kafe i kroasana, koji su dolazili iz kuhinje, ali ovi te mirisi nisu probudili, jer čulo mirisa ne funkcioniše dok spavamo, onako kako to radi dok smo budni, čak ni kada su u pitanju intenzivniji mirisi.

7. Snovi se ponavljaju

Mnogi ljudi imaju ponavljajuće snove, a ako je to slučaj i kod tebe, vreme je da pronađeš njihovo dublje značenje, jer takvi snovi predstavljaju nerešene probleme, s kojima se suočavamo u stvarnom životu.

8. Osećaj padanja

Ovaj osećaj doživi 70 posto ljudi, a može biti posljedica preostale dnevne energije, koje se nismo rešili.

9. Sanjamo više snova

Tako u jednoj noći možemo sanjati i desetke snove, što nam zvuči neverovatno, jer ih se ujutro uglavnom ne sećamo.

10. Rastemo

Diskovi u karlici, koji deluju kao jastuci između kostiju, tokom noći se obnavljaju i postaju veći, jer ih težina tela ne pritiska, kao kad stojiš. Ali, sve se vraća na staro čim ustaneš.

11. Eksplozija glave

Nekim ljudima može se dogoditi da se odjednom probude, nakon velike buke, koja je slična zvuku eksplozije ili osećaju kao da je upravo eksplodirala njihova glava. Reč je zapravo o jednoj vrsti trzaja, kada telo još ne dođe u fazu paralize.

Pssst! U snu takođe možemo pričati, hodati, slati poruke, ali i seksualno se uzbuditi. Naime, u većoj aktivnosti tokom REM faze sna, potrebno je i više kiseonika, a to se odražava i boljom cirkulacijom po celom telu.

Izvor: Index.hr/Nadlanu

Pogledajte još