CRNI BILANS: U Srbiji od početka godine ubijeno 11 žena

Kako je navedeno, u drugom slučaju nema informacija o tome da li se žena ranije obraćala nadležnim institucijama za zaštitu od nasilja, dok je u prvom ženin poziv u pomoć ostao bez odgovora nadležnih institucija.

"Danima pre nego što ju je ubio, bivši policajac V.J. je najavljivao i pretio supruzi Z.J, a strahujući za svoj život ona se pre mesec dana obratila policiji koja mu je tom prilikom oduzela pištolj. Nažalost, i pored toga, on je svoju nameru sproveo u delo", piše u saopštenju te organizacije.

Kako je navedeno, iako je "nasilniku" oduzeto oružje nije utvrđeno da li raspolaže drugim oružjem, a žena nije smeštena u sigurnu kuću.

Dodaje se da je taj slučaj dokaz da žene u Srbiji nisu adekvatno zaštićene, jer procena i upravljanje bezbednosnim rizicima predstavnika nadležnih institucija nisu dovoljni.

Ta organizacija podsetila je da je u Srbiji od početka godine ubijeno 11 žena u porodičnom nasilju, zbog čega apeluju na nadležne organe da preuzmu stvarnu odgovornost za zaštitu žena i spreče da i druge žene budu ubijene.

Izvor: Blic

Pogledajte još