OTKRIVANJE ISTORIJE SVEMIRA: Vrhunski astronomski skup u Beogradu

Srbija je među retkim zemljama u Evropi koja je od samog početka uključena u LSST projekat, zahvaljujući angažovanju naših stručnjaka sa Astronomske opservatorije u Beogradu i Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Smatra se da će ovaj teleksop, koji se nalazi na vrhu prioriteta posmatračke astronomije SAD, proizvesti najdublje i najopsežnije slike svemira, pri čemu će snimiti neverovatnih 39 milijardi objekata uz pomoć svoje kamere od 3200 megapiksela i ogledala prečnika 8,4 metara.
Kada bude završen na čileanskim Andima, LSST će biti jedan od najvećih zemaljskih teleskopa.

Ono što ga posebno izdvaja je što će moći da snimi čitavo nebo dva puta za nedelju dana, a tokom 10 godina kontinuiranog pregleda neba omogućiće naučnicima da uoče kako najudaljenije objekte svemira tako i one najbliže, još neotkrivene, koji mogu predstavljati potencijalnu opasnost za Zemlju.

Svečano otvaranje konferencije zakazano je za ponedeljak 20. juna u 9.30 časova u hotelu Zira (Ruzveltova 35, Beograd), a skupu će se obratiti predstavnici LSST korporacije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Američke ambasade u Srbiji.

Kao prateći deo konferencije, u Domu omladine Beograda u sredu 22. juna u 20 časova (sala Amerikana) biće organizovan predavačko-tribinski program "Svemir 2.0" namenjen široj javnosti. Predavanje „Otkrivanje istorije svemira“održaće uspešni američki astrofizičar Endrju Konoli sa Univerziteta u Vašingtonu, član LSST tima, i poznati TED predavač, koji će pred beogradskom publikom govoriti o tome kako će revolucionarni LSST teleskop pisati novu istoriju svemira.

Nakon predavanja, uslediće tribina na kojoj će učestvovati naučnici sa ovih prostora uključeni u LSST projekat. Na tribini će pored dr Konelija, govoriti dr Željko Ivezić i dr Mario Jurić, takođe sa Univerziteta u Vašingtonu, kao i dr Darko Jevremović sa Astronomske opservatorije Beograd, koordinator učešća Srbije u LSST projektu.

Konferenciju LSST@Europe2 organizuje Astronomske opservatorije u Beogradu, a podržana je od strane LSST korporacije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Hotela Zira

Pogledajte još