U Ambasadi Velike Britanije u Beogradu juče je proslavljen 90. rođendan kraljice Elizabete II

Na ovogodišnjoj proslavi zvaničnog Kraljičinog rođendana himne Velike Britanije i Republike Srbije otpevao je hor „Stanislav Binički“, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Ovaj umetnički ansambl, koji je osnovan još 1899. godine za ovu priliku pripremio je i prigodan program.

Brojne zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života Srbije degustirale su najfinija vina, te piva i alkoholna pića.

(old_image)

Inače, Njeno Kraljevsko Veličanstvo Elizabeta II već 90 godina proslavlja svoj pravi rođendan 21. aprila. Međutim, centralna zvanična proslava Kraljičinog rođendana organizuje se prve, druge, ili ponekad treće subote u junu. Ove godine, centralna zvanična proslava ovog jubilarnog rođendana održana je 12. i 13. juna u Londonu.

(old_image)

Tradicija zvanične proslave suverenovog rođendana ustanovljena je iz praktičnih razloga. Monarsi koji su rođeni u zimskim mesecima često su se pri organizaciji parada i ostalih događaja na otvorenom prostoru, suočavali sa problemima prouzrokovanim hladnim i kišovitim vremenom. Kralj Edvard VII (1901-1910), koji je bio rođen 9. novembra, bio je prvi britanski suveren koji je tokom svoje vladavine pomerao zvanično obeležavanje rođendana za maj ili jun. I Elizabeta II, od kada je preuzela englesku krunu 1952. godine, nastavila je tradiciju proslave zvaničnog rođendana u junu.

(old_image)

Njeno Kraljevsko Veličanstvo obično svoj pravi rođendan u Vindzoru obeležava privatnom proslavom sa prijateljima i porodicom, dok se njen zvanični rođendan uvek slavi organizovanjem ceremonije „Trooping of the Colour“ (Parada šarenih uniformi) ispred Bakingemske palate.

Pogledajte još