Profit na strahu od masnoća: Priče o holesterolu su dobro osmišljena prevara?!

0

Među naučnicima je sve više onih koji smatraju da nivo holesterola u krvi uopšte ne uzrokuje srčana oboljenja, i da je čitava pretpostavka o holesterolu zapravo dobro osmišljena prevara

Navodno, čitava pretpostavka o holesterolu zapravo je dobro osmišljena prevara kojom se stanovništvo navodi da, u strahu od bolesti, troši velike sume novca na razne preparate protiv masnoća u krvi.

Farmaceutska industrija, naime, već dugo „servira“ priču da unošenje masne hrane bogate lipoproteinima male gustine (lošim holesterolom) dovodi do srčanih oboljenja, i da efekte takve hrane treba poništiti različitim pilulama protiv masnoća. Naučnici, međutim, već dugo znaju da količina lošeg holesterola u krvi ne zavisi od toga koliko ste ovog lipoproteina uneli u organizam putem hrane.

To je zbog toga što se hrana tokom varenja razlaže, a te materije posle mogu, ali ne moraju, da budu iskorišćene za stvaranje holesterola. Nedavna istraživanja pokazala su, međutim, da i ljudi koji imaju dovoljno HDL-a mogu da dobiju srčana oboljenja zbog toga što u toj jednačini učestvuje veliki broj činilaca – između ostalog i količina fizičkih vežbi koja utiče na način na koji HDL deluje u organizmu.

To donekle pobija tezu da „loš“ holesterol izaziva bolesti srca, a „dobar“ holeserol štiti srce od raznih oboljenja.

Naziv „dobar holesterol“ tiče se lipoproteina velike gustine (na rezultatima ispitivanja krvi koje dobijete iz laboratorije biće obeležen engleskom skraćenicom HDL), a „loš hosterol“ lipoproteinima male gustine (obeležava se engleskom skraćenicom LDL).

Izvor: Novosti.rs

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.